Hat magyarországnyi ember nyomorog Indiában

Vágólapra másolva!
Huszonnégymillió lakást kellene építeni, hogy megoldódjon Indiában a nyomornegyedek problémája - állítja az indiai lakásügyi miniszter. Az ázsiai ország bádogvárosainak lakossága 20 év alatt megkétszereződött, jelenleg több mint hat magyarországnyi ember él az indiai nyomornegyedekben.
Vágólapra másolva!

Két évtized alatt több mint kétszeresére nőtt a nyomornegyedek lakossága Indiában, az 1981-ben még 27,9 milliós létszám 2001-re - amikor a legutóbbi népszámlálást végezték - 61,8 milliósra emelkedett - közölte az indiai lakásügyi miniszter.

A nyomornegyedek lélekszám-növekedésének hátterében részben az indiai népesség rendkívül gyors emelkedése áll. Az 1981-ben még 683 millió lakosú országban 2001-ben már 1,03 milliárd ember élt. A nyomornegyedek terjedéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy jelentős tömegek költöztek be vidékről a nagyvárosokba.

A brit Times szerint ugyanakkor a jelenség azt is jelzi, hogy az indiai kormányzat képtelen megfelelő lakhatási körülményeket és alapvető infrastruktúrát biztosítani a városi szegények számára, akik nagy többsége elektromosság, folyóvíz és gázszolgáltatás nélkül kénytelen élni. Az indiai városok közül a Mumbaiban élnek a legtöbben nyomornegyedekben - a becslések szerint 6,5 millió ember. Delhiben, a fővárosban körülbelül 1,8 milliónyian, míg Kalkuttában másfél milliónyian élnek a bádogvárosokban.

Kumari Szelja lakásügyi miniszter szerint négybillió rúpiába (17 ezer milliárd forint) kerülne, hogy felépítsenek 24 millió lakást, amellyel megoldhatnák a nyomornegyedek problémáját. A miniszter a közszféra és a magánszféra összefogását szorgalmazza a gondok enyhítésére. Indiai jogvédők szerint ugyanakkor a kormányzat szándékosan elhanyagolja a kérdést, miközben támogatja az ingatlanfejlesztőket, akik rendre megvesztegetik a hivatalnokokat, és pártok választási kampányait finanszírozzák.

"A nyomornegyedek terjedése a kormány által nem biztosított megfizethető lakások hiányára vezethető vissza. A kormány kivonult az egész lakásépítési piacról, és a telekárak olyan magasra emelkedtek, hogy az emberek nem tudják megfizetni a megfelelő ingatlanokat" - idézte a brit lap az egyik szegényekkel dolgozó indiai civil szervezet munkatársát.