Bush mégis megvétózhatja a vízummentességet

Vágólapra másolva!
Valószínűleg megvétózza a kelet-európaiak vízummentességét is tartalmazó, Szenátus előtt lévő törvénycsomagot George Bush amerikai elnök - írja a csütörtöki Washington Post. Az amerikai lap szerint Bush ezt a törvénycsomag más részei miatt teheti. A szerkesztőségi cikk éles támadást intéz az amerikai vízumpolitika ellen, amelyet ósdinak és diszkriminatívnak nevez. A lap szerint így nem csoda, hogy Kelet-Európában egyre inkább neheztelnek az Egyesült Államokra.
Vágólapra másolva!

A Washington Post szerint George Bush amerikai elnök valószínűleg megvétózza azt a nagyobb belbiztonsági törvénycsomagot, amely vízummentességet adna a kelet-európai, így a magyar állampolgároknak is. A lap szerint erre a törvénycsomag más, kifogásolt részei miatt kerülhet sor. A szerkesztőségi cikk - amely élesen támadja a jelenlegi, diszkriminatívnak mondott vízumpolitikát - azonban elismeri a Bush-kormányzat törekvéseit a vízummentesség megadására.

Azonban kifogásolják, hogy a javaslat, a vízumszabályok tervezett módosítása olyan feltételt tartalmaz, amely továbbra is elvágná kelet-európaiak millióit attól, hogy vízum nélkül az Egyesült Államokba látogathassanak. Az Egyesült Államok legmegbízhatóbb barátai, NATO-beli szövetséges államok azok a kelet-európai országok, amelyek másodosztályú szerepre vannak kárhoztatva - írja a kommentár.

Sértő diszkrimináció

Ez a szerep különösen sértő ezekre az országokra nézve, amelyek közül sok küldött csapatokat az Amerika által indított afganisztáni és iraki háborúba. Szemükben az amerikai vízumkötelezettség a hidegháborús éra ósdi maradványa - olvasható a vezető liberális amerikai lap csütörtöki szerkesztőségi cikkében.

Az újság szerint az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban élő milliók számára az Egyesült Államok korábban a szabadság megtestesítője volt. Amerika tekintélye azonban olvadóban van, különösen a fiatalok körében. Ennek hátterében az az önkényes és nyíltan diszkriminatív washingtoni vízumpolitika húzódik, amely sérti a kelet-európai turisták, üzletemberek és más utazók érdekeit.

Csökönyös politika

Forrás: MTI
Az USA elveszítheti közeli barátait

A Washington Post emlékeztet: a vízummentességet élvező 27 országgal szemben a szóban forgó kelet-európai államok polgárainak 100 dolláros díjat kell fizetniük a vízumért történő jelentkezésre, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük. Pedig kormányaik Amerika-barát politikát folytatnak, a demokrácia iránt elkötelezettek és gazdaságaik általában erősek.

Ezeket az országokat a 2001. szeptemberi terrortámadások utáni megszigorított biztonsági intézkedések közepette nem vették már fel a vízummentes státust élvezők klubjába, amit az újság csökönyös politikának nevez. A lap figyelmeztet: a kelet-európaiak Amerika helyett Nyugat-Európába utaznak, ahol az Európai Unió teljes jogú polgáraiként üdvözlik őket. Amerikai kereskedelmi szakértők szerint ennek a vízumgyakorlatnak az Egyesült Államok előbb-utóbb meg fogja fizetni az árát, nemcsak a tekintély, hanem az üzleti lehetőségek megfogyatkozásával is.

Kelet-Európa nem kockázat

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a vízummentesség kibővítésével egyidejűleg szükség van a repülőterek biztonságának javítására, az útlevél-ellenőrzések szigorítására, a beutazók tüzetesebb háttérvizsgálatára és egyéb biztonsági intézkedésekre. Kelet-Európa azonban nem jelent kiemelkedő biztonsági fenyegetést, egyesek szerint ráadásul kisebb kockázat képvisel, mint némely ország, amely már benne van a vízummentességi programban - írja a lap.

A jelenlegi nem tisztességes vízumszabályoknak a leépítése a kongresszusra vár, ahol sok képviselő viszont ráncolja a homlokát, amikor a beutazás könnyítéséről van szó. Jobb lenne, ha nem tennék - jegyzi meg a Washington Post -, mivel az Egyesült Államok hamarosan úgy találhatja, hogy már nincsen közeli barátja.