Bizonyítékokkal szorongatják a CIA európai csatlósait

2007.06.08. 12:34

Lengyelország és Románia területén is voltak a CIA-nak titkos börtönei, ahol az amerikai és a nemzetközi jogot kijátszva terrorista tevékenység miatt elfogott személyeket őriztek - állítja Dick Marty. A svájci jogász az Európa Tanács megbízásából folytatott vizsgálatot a 2005 őszén kipattant ügyben. A két említett állam eddig tagadta, hogy lettek volna náluk börtönök, ám Marty ezúttal bizonyítékokkal is előáll.

Az amerikai titkosszolgálat 2002 és 2005 között titkos fogdákat tartott fenn Lengyelország és Románia területén - áll az Európa Tanács (ET) jelentéstevőjének legújabb beszámolójában. Dick Marty pénteken Párizsban közreadott jelentése szerint a titkos fogdák létesítését a két ország akkori elnöke, Aleksander Kwasniewski és Ion Iliescu engedélyezte. A svájci jogász éles szemrehányásokkal illette az Európa Tanács több tagját, köztük Németországot és Olaszországot, mivel államtitokként kezelték a jogellenes akciók - köztük terrorgyanús egyének külföldre szállításának - felderítését.

A jelentésben név szerint említenek román vezető tisztségviselőket, akik a vizsgálat szerint tudtak a titkos börtönökről. Az érintettek ugyanakkor mindannyian tagadják ezt, és vérmérsékletüktől függően spekulációnak, felelőtlen koholmánynak, butaságnak nevezték Dick Marty jelentését. A lengyel külügyminisztérium ugyancsak tagadta a jelentésben megfogalmazott állításokat.

Marty egy évvel ezelőtt közzétett első jelentésében 14 európai országot vádolt azzal, hogy együttműködtek az amerikai titkosszolgálattal terrorista tevékenységgel gyanúsított emberek elrablásában.

"A CIA exportálni akarta a terrorellenes harcot, hogy kivonja magát a tevékenységét gátak közé szorító amerikai törvények hatálya alól, mert szabályok nélküli háborút akart viselni a terrorizmus ellen" - magyarázta a pénteki Le Figaro-ban a jogász az európai CIA-fegyintézetek létesítésének okát. Marty sértőnek és szégyenletesnek nevezte ezt a magatartást, amelyből szerinte egyértelműen kiderül, milyen kevés tiszteletet tanúsít az amerikai hírszerző szervezet az európai partnerországok iránt.

A jelentésről a Guardian is írt pénteken, amelynek tudósítója bepillanthatott a dokumentumba. A brit lap szerint az ET vizsgálata során meghallgatott lengyel és román tisztségviselők - kormányaik korábbi tagadó nyilaktozatai ellenére - beismerték, hogy a CIA tartott fogva náluk 2001 szeptembere után fontos rabokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK