Százezrek siratták temetésén Benazir Bhuttót

Vágólapra másolva!
Gyászoló emberek százezrei gyűltek össze péntek délután a meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető, Benazir Bhutto házánál. A politikust a családi mauzóleumban helyezték örök nyugalomra. Pervez Musarraf pakisztáni elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.
Vágólapra másolva!

Végső nyugalomra helyezték péntek délután Benazir Bhuttót, a pakisztáni ellenzék merényletben meggyilkolt vezetőjét. A politikust a családi sírkertben temették el szűkebb hazájában, a dél-pakisztáni Szindh tartományban. Holttestét péntekre virradóra katonai szállítógéppel hozták ide péntekre virradóra. Házánál és a környező utcákban gyászolók százezrei tolongtak.

A gyászoló tömeg sírva és jajveszékelve fogadta, amikor Bhutto pártja lobogójával letakart koporsóját a ház előtt kiemelték egy mentőautóból és bevitték az épületbe. Az egyszerű fakoporsót később átszállították a hét kilométerrel távolabb fekvő sírkertbe. A koporsót kísérő gyászmenetnek két órájába került, amíg utat tört magának a tömegen keresztül, hogy megtegye a család ősi lakhelye, Ghari Khuda Baks falu és a mauzóleum közötti utat.

A temetésen sokan skandálták, hogy "Musarraf gyilkos". Bhutto számos híve szerint ugyanis Pervez Musarraf pakisztáni elnök környezetében kell keresni a politikai gyilkosság értelmi szerzőit, és nem az al-Kaida terrorhálózatban. Musarraf, aki éveken át Benazir Bhutto politikai vetélytársa volt, a merénylet miatt háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Ezen idő alatt az iskolák és az üzletek is zárva tartanak majd.

Forrás: MTI/AP

Bhuttót apja, Zulfikar Ali Bhutto, a dél-ázsiai ország első választott miniszterelnöke mellé temették. A meggyilkolt politikus családja szűk körű temetést szeretett volna - mondta a washingtoni Fehér Ház szóvivője, Scott Stanzel. Nawaz Sharif volt pakisztáni elnök azt tervezte, hogy részt vesz a megemlékezésen, de Bhutto férje, Aszif Ali Zardari biztonsági szempontokra hivatkozó tanácsára mégsem jelent meg.

Bhuttót csütörtökön ölte meg egy öngyilkos merénylő, amikor Ravalpindi városában, egy választási gyűlésen beszédet mondott, tizenkét nappal a január eleji parlamenti választások előtt. A merénylet helyszínéről még kórházba szállították, ahol pártjának egyik tagja szerint helyi idő szerint 18 óra 16 perckor (14 óra 16 perckor) hunyt el. Halálhírére több helyen erőszakos akcióba torkolló tüntetések kezdődtek szerte az országban, különösen a Bhutto szülővárosaként nyilvántartott Karacsiban.