Nem szigorít a kormány a heroinos halálok miatt

Vágólapra másolva!
Nem szigorítja a kábítószerekkel kapcsolatos büntetéseket a kormány - derült ki a parlament kábítószerügyi bizottságának keddi ülésén. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma az utolsó statisztikák szerint csökkent, az ülésen felszólaló toxikológus szerint azonban sok haláleset rejtve marad, a régóta függő, leromlott egészségű fogyasztók pedig állandó veszélyben vannak.
Vágólapra másolva!

A kormány nem kíván változtatni a drogokkal kapcsolatos büntetések mértékén - hangzott el az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának keddi ülésén. A testületet azért hívták össze, mert egy hónapja kilenc kábítószer -asználó halt meg rövid időn belül.

Az ismertté vált kábítószerrel való visszaéléses bűncselekmények száma 1996 és 2005 között a tizenötszörösére nőtt - mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. 2006-ban ugyanakkor 13 százalékkal csökkent az ilyen bűnesetek száma. Az utóbbi években csökkent az illegális szerhasználat miatti halálesetek száma is, viszont ezek 88 százalékát a halálos herointúladagolások okozták - közölte.

Kovárik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint az lenne a jó megoldás, ha a szerhasználók egy külön telefonszolgálaton tudnák jelezni rosszullétüket, és különleges eszközökkel felszerelt mentőautók siethetnének az ilyen esetekhez.

Tamás Gábor rendőr alezredes elmondta, hogy az egy hónapja kábítószer-túladagolásban meghalt kilenc emberből hat budapesti, három pedig miskolci volt. A miskolci esetekben 36 százalékos tisztaságú heroint és sok alkoholt fogyasztottak az elhunytak. A fővárosi haláleseteket is - egy kivételével - a heroin okozta. Egy esetben nem találtak a használó szervezetében heroint, viszont ő több szert bevett: kokaint, ketamint és amfetamint fogyasztott.

A kilencedik fogyasztó a többieknél jóval gyengébb, 13 százalékos heroint használt, de nagy mennyiségű gyógyszert is bevett. Tamás Gábor szerint a szóban forgó esetekben nem volt szennyezett az anyag, és nem is volt túl erős, ezért a halálesetekhez az "egyéb körülmények, a leromlott egészségügyi állapot" vezettek. Az elhunytak nem egyedül, hanem másokkal együtt használták a drogot, a többieknek azonban nem esett bajuk.

Zacher Gábor toxikológus az ülésen azt állította, hogy a kábítószer-túladagolások helyzete elég rossz az országban. Ennek oka szerinte, hogy "a heroinhasználó garnitúra" kezd megöregedni. Ezek az emberek tíz-tizenöt éve használják a szert, és emiatt borzasztóan leromlik az egészségük - mondta.

Zacher szerint az ismertnél biztosan többen halnak meg droghasználat miatt, mert például a kokain okozta szívinfarktus rejtve maradhat.