Fico magyar ultimátumot emleget

Vágólapra másolva!
Élesedik a hangnem a magyar-szlovák vitában, amely a kétnyelvű tankönyvek ügyében és a dél-szlovákiai magyar iskolák támogatása miatt bontakozott ki. Fico szlovák kormányfő szerint Magyarország ultimátumot adott Szlovákiának, és ezt Pozsony nem fogadja el. Korábban Göncz Kinga magyar külügyminiszter behívatta a budapesti külügyminisztériumba Szlovákia magyarországi nagykövetét, Juraj Migast. Válaszul Pozsonyban is bekérették a magyar ügyvivőt a minisztériumba.
Vágólapra másolva!

A pozsonyi miniszterelnök, Robert Fico szerint Göncz Kinga magyar külügyminiszter "ultimátumot adott Szlovákiának". Szlovákia azonban nem fogja ennek alávetni magát - mondta Fico a SME pozsonyi napilap tudósítása szerint. F

ico pénteki rendkívüli sajtótájékoztatójáról videó is készült, a SME honlapjáról letölthető anyagban a "diplomáciai háború" kifejezés is elhangzik.

Pokol és más szervezetek

A szlovák kormányfő úgy értelmezte a magyar külügyminiszter álláspontját, amit Göncz Juraj Migas budapesti szlovák nagykövettel közölt korábban, hogy a magyar kormány azt sugallta: "Ha nem hallgattok ránk, és nem csináljátok azt, amit mi akarunk Budapesten, akkor meglátjátok, hogy milyen diplomáciai poklot csinálunk nektek az Európai Unióban és esetleg más nemzetközi szervezetekben is."

Szlovákia azonban nem veti alá magát ennek - derült ki Fico szavaiból.

Az EU-hoz fordulhat Magyarország

Az [origo] pénteken megírta, hogy Göncz Kinga arról beszélt: az Európai Unióhoz fordul Magyarország, ha bebizonyosodik, hogy a felvidéki magyar iskolák kevesebbet kapnak az uniós támogatásokból, mint a szlovákok.

Göncz Kinga Juraj Migasnak nemcsak a támogatások és a tankönyvek ügyét - mármint hogy egy újonnan kiadott szlovákiai magyar tankönyvben csak szlovákul szerepelnek a földrajzi nevek - hozta fel a hírek szerint, hanem választ kért Jan Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének bizonyos kijelentéseire is.