A CIA-főnök megnevezte Bhutto gyilkosait

Vágólapra másolva!
Az amerikai hírszerzés is megerősítette a pakisztáni kormány gyanúját, hogy az al-Kaida terrorszervezet állt Benazir Bhutto ellenzéki politikus meggyilkolása mögött. A szélsőségesek korábban tagadták a vádat, és azt mondták, csak Musarraf elnöknek állt érdekében megölni Bhuttót.
Vágólapra másolva!

Egy tálib parancsnok, Baitullah Mehszud és az al-Kaida terrorcsoport szervezhette meg Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető meggyilkolását - mondta a The Washington Post című lapnak Michael Hayde, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. Ezzel az amerikai hírszerzés megerősítette a pakisztáni kormány gyanúját, amely szintén Mehszudot tartja a támadás kitervelőjének.

A parlamenti választásokra készülő Bhuttót december 27-én gyilkolták meg, miután Ravalpindiben beszédet mondott egy nagygyűlésen. Egy vagy több fegyveres lőtt rá, majd egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kocija mellett. A pakisztáni kormány szerint Bhutto halálát nem közvetlenül a támadás okozta, hanem az, hogy beverte a fejét az autó napfénytetőjének kurblijába. Pártjának képviselői azonban állítják, golyók végeztek a volt miniszterelnökkel.

A pakisztáni kormány nem sokkal a merénylet után az al-Kaidát és Mehszudot nevezte meg felelősként. A pakisztáni belügyminisztérium azt állította, hogy lehallgattak egy telefonbeszélgetést, amelyben Mehszud gratulált embereinek Bhutto halála után. A szélsőségesek szóvivője tagadta a vádat, és azt mondta, Pervez Musarraf államfő és a hadsereg tette el láb alól Bhuttót.