Tibeti ünnep miatt készültségben a kínai rendőrség

Vágólapra másolva!
Tibeti vallási ünnep miatt helyezték riadókészültségbe a helyi rendőrséget. A hatóságok újabb zavargásoktól tartanak a Buddha születésnapja alkamából tartott egyhónapos zarándoklat alatt.
Vágólapra másolva!

Riadókészültségbe helyezték szerdán a rendőrséget Tibet fővárosában, Lhászában egy buddhista vallási ünnep első napján. Az ünnepre zarándokok tömegei érkeztek. A helyi kormány egyik szóvivője szerint a készültséget nemcsak az ünnep indokolja, hanem az is, hogy a tibeti szakadárok előre bejelentették: akciókat terveznek az egyhónapos zarándoklat idején. A tibeti naptár szerint idén június 4-én ünneplik Buddha születését. Ez egybeesik a pekingi Tienanmen téri vérengzés 19. évfordulójával.

A zarándokok elsősorban a lhászai Jokhang kolostort, a tibeti buddhizmus legfőbb szentélyét keresik fel. E kolostor közelében törtek ki március 14-én a Kína-ellenes megmozdulások, amelyek aztán átterjedtek a szomszédos tartományok tibetiek lakta vidékeire is. Hivatalos adatok szerint az összecsapásoknak 21 halálos áldozata volt, tibeti emigránsok azonban 203 halotttól beszéltek.

A zavargások katonai erővel való letörése világszerte tiltakozásokat váltott ki, sokan az pekingi olimpia bojkottjára is felszólítottak. Kína a dalai lámát vádolta a zavargások megszervezésével, aki ezt tagadja. Tibet ügyéről a május eleji pusztító szecsuáni földrengés vonta el a világ figyelmét.