Német FBI-t szülhet az új berlini biztonságpolitika

Vágólapra másolva!
Az FBI-hoz hasonló jogkörökkel ruházza fel Bundestag a német szövetségi bűnügyi hivatalt. A német szövetségi nyomozók videón megfigyelhetik és telefonon lehallgathatják a gyanús személyeket, ráadásul a titkosszolgálati eszköztárat "megelőző jelleggel" is bevethetik. A német ellenzék a szabadságjogok fekete napjáról beszél.
Vágólapra másolva!

Több mint kétéves, heves parlamenti és parlamenten kívüli vita után a belbiztonság szigorítását célzó intézkedések mellet döntött szerdán a német Bundestag. A berlini parlament alsóháza az ellenzéki képviselők túlnyomó többségének elutasítása ellenére fogadta el a konzervatív belügyminiszter, Wolfgang Schauble által beterjesztett tervezetet, amely a terrorizmus elleni harc jegyében a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) rendkívüli jogkörökkel ruházza fel.

Az új törvény a több ezer BKA-nyomozó számára egyebek között lehetővé teszi a terrorista tevékenység szempontjából gyanúsnak vélt személyek magánlakásának videómegfigyelését, továbbá a személyi számítógépek adattartalmának és internetes forgalmának hatósági ellenőrzését, sőt a BKA által gyanúsítottak magántelefonjainak lehallgatását is. A nyomozók ezúttal első ízben léphetnek fel "megelőző jelleggel", s ugyancsak első ízben a vélt terrorcselekmények elhárítása érdekében.

A konzervatív és a szociáldemokrata kormánypártok között korábban vita volt arról, hogy a hatóságok az internet ellenőrzése céljából beléphetnek-e a magánlakásokba. Ezzel kapcsolatban végül "győzedelmeskedett" a szociáldemokrata elutasítás, s ily módon a tervezet azt írja elő, hogy az illetékeseknek egy "trójainak" nevezett kémprogramot lakásokon kívülről kell a "gyanús" számítógépekbe becsempészniük.

Az ellenzéki pártok egyhangúan az új törvény ellen foglaltak állást, azt alkotmányellenesnek nevezve. Képviselőik a szabadságjogok "fekete napjáról" beszéltek, figyelmeztetve arra, hogy a BKA titkosszolgálati jogkörökkel rendelkező szuperhatósággá válik. A politikusok szerint ezzel amerikai mintára egyfajta német Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz egy új FBI jön létre, s a BKA felhatalmazásai akár önkényhez is vezethetnek.

Schauble belügyminiszter ezzel szemben azt hangoztatta, hogy az állam feladata a polgárok megvédése a terrorizmussal, illetve a bűnözőkkel szemben. Hozzátette továbbá, hogy a tervezet végső formájának kidolgozásakor figyelembe vették az alkotmánybíróság korábbi megfontolásait, így például azt, hogy a számítógépek, illetve az internet ellenőrzéséhez bírói rendelet szükséges.

A törvény életbe lépéséhez szükség van még a felsőház, azaz a Bundesrat jóváhagyására is, ami a közeli hetekben várható. A tervek szerint a rendkívüli belbiztonsági intézkedések ezt követően, 2009 elejétől lépnek életbe. Több ellenzéki képviselő ugyanakkor bejelentette, hogy az alkotmánybíróságnál kívánja megtámadni a törvényt, ennek azonban az életbe lépés szempontjából halasztó hatálya nincs.