Fico: A kutya ugat, a karaván halad

Vágólapra másolva!
Slota csak beszél, de a pozsonyi kormány nem tesz semmit a magyar kisebbség rovására - állította a Standard című lapnak adott interjújában Robert Fico. A szlovák kormányfő szerint a feszültséget Magyarország okkoza, mert képtelen megfékezni a szélsőségeseket.
Vágólapra másolva!

"Van nálunk egy mondás: A kutya ugat, a karaván halad" - mondta az osztrák Standard című lapnak adott interjúban Robert Fico szlovák kormányfő, akit koalíciós partnere, Ján Slota magyarellenes kijelentéseiről kérdeztek. Fico szerint a szlovák kormányt nem a szavak, hanem a tettek alapján kell megítélni. Márpedig sem a kormány, sem a parlament nem tett semmit, amivel megsértette volna a magyar kisebbség érdekeit - állította a miniszterelnök.

A feszültséget Fico szerint az szítja, hogy Magyarország képtelen megfékezni a szélsőségeseket: "Nálunk nem okoz problémát megbüntetni valakit, aki náci egyenruhát visel. Magyarországon ez másként van" - mondta a kormányfő. Példaként a Magyar Gárdát említette, amely szerinte a magyar főutcákon és tereken tartja ünnepségeit, képviselői pedig "még Szlovákia területére is belépnek".

A provokációk következményeit firtató kérdésre Fico azt mondta, ha valamit "valóban elfogadhatatlannak" tart, elítéli. Úgy véli azonban, hogy praktikus dolgokban a magyar kisebbség "jogainak színvonala nagyon magas". A kormányfő szerint az a legfontosabb, hogy a révkomáromi találkozón Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel elfogadtak egy közös nyilatkozatot, ami elítéli a szélsőségek minden fajtáját, ami megzavarhatná a kétoldalú kapcsolatokat.

Kötelező gyakorlat

A lap kommentárt is közöl a szlovák-magyar viszonyról, A nacionalizmus csapdájában címmel. A jegyzetíró szerint Gyurcsány és Fico nem önszántából ment Révkomáromba, inkább kényszerből. Mindkettőjüknek a jobbik arcát kellett mutatnia: Ficónak az Európai Szocialisták pártszövetség felé, amely a nacionalistákkal kötött koalíció miatt korábban felfüggesztette pártja, a Smer a tagságát, amit csak februárban állították helyre. Gyurcsánynak pedig - akinek országát éppen most legyintette meg az államcsőd - gondoskodnia kell a kedvező európai megítélésről.

A szerző úgy látja, a szélsőségesek és fasizmus elleni nyilatkozat inkább csak kötelező gyakorlat volt, amellyel sikeresként lehet beállítani a találkozót, pedig valójában nem az. Mindkét kormányfő elsősorban saját csapatának játszott: Fico továbbra is függ nacionalista koalíciós partnertől, legalább a következő választásig.

Gyurcsány szintén a sarokba van szorítva, és a jobboldali nacionalista ellenzék nyomásának csak akkor tud ellenállni, ha kijátssza a nacionalista kártyát. Noha mindkét miniszterelnök előre látta, mégis beleléptek a nacionalizmus csapdájába - írja a Standard.