India megnevezte a mumbai merénylőket

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta az indiai rendőrség azoknak a feltételezett merénylőknek a fényképét és a nevét, akiket a hatóságok megöltek a mumbai támadások felszámolása során. Eközben Pakisztán külügyminisztere bejelentette: nem adják ki Indiának azokat a saját nyomozásuk során őrizetbe vett embereket, akik között van India szerint a mumbai merényletek egyik fő szervezője.
Vágólapra másolva!

Az indiai rendőrség kedden közzétette annak a kilenc mumbai merénylőnek a nevét és a születési helyét, akikkel végeztek a biztonsági erők a november végi terrortámadás felszámolásakor. A merénylők tízen voltak a tájékoztatás szerint, a tizedik embert elfogták, kihallgatása továbbra is folyik. Nyolc embernek a képmását is nyilvánosságra hozták, a kilencedikét azért nem, mert a holttest csúnyán összeégett. A merénylők kivétel nélkül Pakisztánban születtek az indiai rendőrség által bemutatott adatok szerint.

A pakisztáni hatóságok szombat óta 16 olyan embert vettek őrizetbe, akik közel állnak az iszlamista Laskar-e-Taiba (a Tiszták Hadserege) szervezethez vagy közvetlen kapcsolatban vannak vele. Köztük van Zaki ur-Rahman Lahvi, aki India szerint a mumbai támadások egyik fő szervezője volt.

Újdelhi a gyanúsítottak átadását követeli Pakisztántól, ellenkező esetre burkoltan megtorlást helyezett kilátásba. Pakisztán azonban nem adja ki Indiának az őrizetbe vett embereket - jelentette ki kedden a pakisztáni külügyminiszter, Sah Mehmud Kuresi. Ha az illetők gyanúsíthatók azzal, hogy bűnrészesek a terrortámadásban, akkor a pakisztáni hatóságok maguk fognak ítélkezni felettük a pakisztáni törvények alapján - tette hozzá a külügyminiszter.

"Az őrizetbe vételek saját nyomozásunk keretében történtek. Még ha bizonyítékok támasztják is alá az ellenük szóló indiai vádakat, akkor sem adjuk át őket. Nem akarunk háborút, de teljes mértékben készen állunk rá, ha azt ránk kényszerítik" - mondta a pakisztáni politikus.

Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök eközben egy amerikai napilap keddi számában megjelent cikkében az indiai-pakisztáni békefolyamat továbbvitelét szorgalmazta. Érvelése szerint ezzel meghiúsítanák azoknak a terroristáknak a szándékait, akik a több mint 170 halálos áldozatot követelő mumbai fegyveres támadásokat elkövették. Az államfő egyúttal ígéretet tett arra, hogy keményen le fognak sújtani mindazokra, akiknek közük volt az indiai merényletekhez.

"Pakisztán elkötelezte magát mindazok üldözése, letartóztatása, perbe fogása és megbüntetése mellett, akik részt vettek ezekben a gyalázatos támadásokban" - írta Zardari a The New York Times című amerikai újság keddi számának véleményrovatában.

A két ázsiai atomhatalom, India és Pakisztán 1947-es megalakulásuk óta már három háborút vívott egymással, az utóbbi években azonban javultak kapcsolataik, és megindult köztük egy lassú békefolyamat. Az Egyesült Államok igyekszik nyomást gyakorolni Iszlámábádra, hogy maradéktalanul működjön együtt a mumbai terrortámadások kivizsgálásában. Ezzel párhuzamosan próbálja csillapítani Indiát is, azzal érvelve, hogy Pakisztán, amely 16 hónapja maga is példátlan iszlamista támadások áldozata, mindent meg fog tenni a bűnösök megbüntetéséért.