Pakisztán nem szállít utánpótlást a NATO-nak

Vágólapra másolva!
Hadműveletet indított az iszlám szélsőségesek ellen a pakisztáni hadsereg az Afganisztánnal határos törzsi területeken, ezért felfüggesztették a NATO csapatok utánpótlásának szállítását a Haibár-hágón keresztül. A NATO-erők ellátását jelentős részben ezen az úton biztosítják, amely folyamatosan ki van téve a lázadók támadásainak.
Vágólapra másolva!

Pakisztán kedden felfüggesztette az afganisztáni NATO-erőknek történő utánpótlás-szállítást, mert biztonsági erői a Haibár-hágó térségében hadműveletet indítottak az iszlám szélsőségesek ellen - jelentette be Tárik Hajat, a térség közigazgatási vezetője. "Az afganisztáni külföldi erőknek történő szállítást felfüggesztjük mindaddig, amíg meg nem tisztítjuk a területet a szélsőségesektől és a bűnözőktől, akik tetteikben már minden határon túlmennek" - mondta Hajat.

Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők üzemanyaggal és egyéb fogyóeszközökkel való utánpótlását 80 százalékban Pakisztánból végzik, ennek is nagyobb részét a Haibár-hágón végig vezető úton, amely viszont a törzsek uralta országrészt szeli át.

Ezen a vidéken találnak menedékre iszlám szélsőségesek, akik rendszeresen támadják a pakisztáni biztonsági erőket és az afganisztáni koalíciós erőket is. Az utóbbi hetekben fegyveresek többször megtámadták azokat a raktárakat, telephelyeket, amelyekről az afganisztáni szállításokat indítják, és tönkretettek több száz járművet, illetve utánpótlási anyagokat.