Vágólapra másolva!
Terrordemokráciát épít vagy a fejlődés útját találta meg Evo Morales bolíviai államfő - ezt kell eldönteniük a vasárnapi elnökválasztáson a bolíviai szavazóknak. Ellenfeleinek szinte semmi esélyük sincs, pedig Morales legalább annyira a drogkereskedelmet is mozgásban tartó kokatermesztő nagybirtokosok védence, mint az elszegényedett indiánok megmentője. Egy reménytelenül elszegényedett országnak adott reményt és ellenfelei szerint egy kis rettegést.
Vágólapra másolva!

Evo Morales indián farmerből lett újbalos államfő a vasárnapi bolíviai elnökválasztás legnagyobb esélyese. A legfrissebb felmérések szerint a szavazatok nagyjából 50 százalékát kaphatja, és újabb öt évre elnökké választhatják.

A bolíviai Ipsos Apoyo intézet november végi felmérése szerint a választók mindössze 18 százaléka támogatja fő kihívóját, Manfred Reyes Villát. Villa azzal vádolja Moralest, hogy elhallgattatta, és nem engedte szóhoz jutni az államilag ellenőrzött médiában az ellenzéket. Bolíviában terrordemokrácia van - mondta az Earth Times című lapnak. Morales viszont egyszerűen bűnözőnek nevezte a volt cochabambai kormányzót.

Morales erejét mutatja, hogy az Earth Times az ellenzék egyik legerősebb központja, Santa Cruz tartomány is kezd behódolni Moralesnek, aki kampánykörútján traktoron vonult be a tartomány fővárosába, Santa Cruzba. Morales erősödő befolyásának egyik jele, hogy még egyik ádáz politikai ellenfele, Ruben Costas Santa Cruz-i kormányzó is úgy köszöntötte: "az én elnököm".

Vasárnap nemcsak elnökválasztás lesz az országban, hanem a szenátus (felsőház) 27 és a képviselőház (alsóház) 137 tagjáról is aznap döntenek. Victor Hugo Escobar nemzeti rendőrfőnök szerint 37 ezer rendőrt vezényelt az utcákra és a szavazókörök környékére, hogy megelőzzék a Morales-pártiak és az ellenzék összecsapását.

Zéró tolerancia

A kampány egyik legfontosabb kérdése idén is a kokatermesztés. Bolívia lakosságának 40 százaléka a földművelésből él a CIA adatai szerint. A kokain készítéséhez nélkülözhetetlen, és a kozmetikai iparban is használt kokalevél a bolíviai hegyvidékén elő indiánok gyakorlatilag egyetlen biztos bevételi forrása - írja a BBC. Vallási szertartások is épülnek rá, és Morales - az ország első indián elnöke, a kokatermelők érdekvédelmi szövetségének korábbi vezetője - úgy jelzi elkötelezettségét, hogy kertjében kokacsemetéket nevelget.

Morales 2006-os megválasztásakor azt ígérte, hogy a kokatermesztést támogatni, a kokaintermelést azonban üldözni fogja. "Zéró kokain, de nem zéró koka" - hangzott a jelszava, ehhez képest az ENSZ júliusi adatai szerint nőtt a bolíviai kokaintermelés. A fő probléma, hogy a koka ára a kábítószerpiacon magas, így a kevés megélhetési lehetőséggel rendelkező szegény indiánoknak ez kiváló lehetőség.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Morales rendkívül népszerű az őslakosok körében

Az 50 éves ajmara származású Morales kampányát a BBC szerint a cocalerosnak nevezett befolyásos kokatermesztők finanszírozzák. "Én támogatom Morales elnököt mindennel, amivel csak tudom, mert ő egy közülünk - egy őslakos paraszt, egy kokatermesztő, aki tudja, mit jelent a szenvedés" - mondta Emilio Mamani, egy cocalero a BBC-nek.

Talpraállás vagy nyomor

Morales három éves elnöksége alatt államosította az ország földgázvagyonát, amely több milliárd dolláros bevételt termel Bolíviának. Csak tavaly 274 millió dollár értékű külföldi beruházást hajtottak végre a gáz- és olajszektorban a Bloomberg szerint. Morales nagyobb támogatást ígért a szegény diákoknak, anyáknak és nyugdíjasoknak is, mintegy 6 millió embernek. A Bloomberg szerint Morales a sok bevételből folyamatosan csinosítgatja Bolíviát, 2009-ben több millió dollárt pumpált infrastrukturális fejlesztésekbe. A szegénységi küszöb alatt élők száma azonban nem csökkent.

"A nép tudja, hogy két út létezik" - nyilakozta még kedden a dél-amerikai szocializmus egyik legelszántabb követője, Morales. Az egyik út "a múltba, azaz a neoliberalizmusba való visszatérés, a másik a fejlődés". A számok őt igazolják: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Bolívia 2,8 százalékos gazdasági növekedése a régió legjobb eredménye (Brazília 2009-ben csak 0,7 százalékkal növekedett).

A keleti tartományokkal lesz a legnehezebb dolga Moralesnek. Egyszer már megpróbált földosztást végrehajtani a nagybirtokosok által uralt térségben, de a keleti tartományok vezetése megfenyegette, hogy kikiáltják függetlenségüket. A Morales és a keleti tartomány közötti konfliktus látványos és véres tünete volt a Rózsa-Flores Eduardo csoportja ellen intézett, három halálos áldozatot követelő áprilisi kommandós akció Santa Cruzban. A kormány szerint Rózsa-Floresék Morales elnök meggyilkolására törtek, lényegében terrorcsoportként működtek. Az ellenzék azonban kivégzésről és bonyolult, Morales által kitalált összeesküvésről beszél. (Itt elolvashatja az állítólag összeesküvésről szóló elméleteket.)