Pénteken sem jutottak közelebb a gázai békéhez

Vágólapra másolva!
Pénteken sem sikerült közelebb jutni a gázai hadműveleteknek véget vető tűzszünet ügyében. Hiába utazott két napon belül másodjára is az izraeli főtárgyaló a közöttük és a palesztin Hamász között közvetítő Egyiptomba. A Hamász emigrációban élő vezetője azt ígéri, az utolsó vérig harcolnak. Az izraeli hadműveletek pénteken nem voltak olyan erőteljesek, mint előző nap. A Hamász tüntetésekre hívta fel a palesztinokat.
Vágólapra másolva!

A Hamász iszlamista palesztin mozgalom nem fogadja el a gázai tűzszünetre vonatkozó izraeli feltételeket, és a végsőkig folytatja a fegyveres ellenállást - jelentette ki pénteken Háled Mesál, a mozgalom damaszkuszi emigrációban élő vezetője. Mesál a katari Dohában, a Gázai övezetben folyó háborúnak szentelt rendkívüli arab csúcsértekezlet megnyitóján beszélt erről. A Hamász az izraeli offenzíva leállítását, kivonulást, az övezet blokádjának feloldását és az összes gázai határátkelő megnyitását szabja a tűzszünet feltételéül.

Katar és Mauritánia a dohai renkívüli csúcson úgy döntött, hogy felfüggeszti politikai és gazdasági kapcsolatait Izraellel - jelentette pénteken az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Izrael az arab országok közül Egyiptommal, Jordániával és Mauritániával áll diplomáciai viszonyban, míg Katarral kereskedelmi képviselet útján tart fenn kapcsolatokat.

Pénteken eredménytelenül tárgyalt a tűzszünetről Ámosz Gilád, az izraeli védelmi miniszter főtanácsadója Egyitpomban. Anélkül távozott Kairóból, hogy egyiptomi vendéglátóival megállapodott volna a konkrét formába öntött megállapodásról. Ehud Barak főtanácsadója 48 óra alatt kétszer tárgyalt Omar Szuleimánnal, az egyiptomi hírszerzés főnökével, aki kulcsszerepet játszik az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin mozgalom közötti közvetítésben. Egy kairói diplomáciai forrás szerint az izraeliek közölték az egyiptomi közvetítőkkel, hogy elutasítják a Hamász által javasolt, egy évre szóló tűzszünetet.

A Hamász egyéves fegyvernyugvást ígér arra az esetre, ha az izraeli hadsereg kivonul a gázai övezetből. Ezt az ajánlatot egyiptomi közvetítők útján tette a radikális palesztin szervezet. Egy a BBC-nek nyilatkozó diplomata szerint pénteken lázas telefonálgatás folyik a megállapodás tető alá hozása érdekében.

Cipi Livni külügyminiszter pénteken Washingtonba utazott, ahol egy a Hamász fegyverhez jutását megakadályozó egyezmény kidolgozásán ügyködnek. Az ő visszaérkezésük után dönt az izraeli kormány -, amely csütörtökön is késő estig tárgyalt a konfliktusról - a tűzszünettel kapcsolatban.

Mark Regev izraeli kormányszóvivő péntek délelőtt még azt mondta, hogy a konfliktus már a végkifejlethez érkezett. "A diplomácia magas fokozatba kapcsolt..., túl akarunk lenni rajta, amilyen hamar csak lehet... Abban a percben, ahogy biztosak lehetünk abban, hogy a megoldás nem egy gyorstapasz lesz, és ahogy párnapos csend után sem lesz több rakétatámadás izraeli civilek ellen, abban a percben amikor kiderül, hogy a helyzet tartós békével kecsegtet, akkor megkötjük" - mondta a tűzszünetre.

40 célpont

Izrael eközben folytatja a hadműveleteket. Péntekre virradóra újabb 40 célpontot - csempészalagutakat, rakétakilövő-állásokat, fegyverraktárakat, Hamász-állásokat és a szervezet két kiképzőtáborát - támadta a légierő a Gázai övezetben. Péntek délelőtt ismét benyomultak az izraeli tankok Gáza déli részébe, és ismét lőnek, de a csütörtökihez képest enyhébb intenzitással - jelentette a BBC tudósítója.

A csütörtöki heves ágyúzás miatt ki kellett üríteni a kigyulladt gázai al-Kudsz kórházat, amelyet egy izraeli lövedék gyújtott fel. Több száz beteget és sérültet menekítettek ki az épületből a csütörtök éjszakai hidegbe, fegyverzaj közepette. Izraeli lövedékek gyújtották fel csütörtökön az ENSZ palesztin segélyszervezetének gázai központját is.

A csütörtöki légicsapásokban meghalt a Hamász egyik gázai vezetője, Szaid Szijam belügyminiszter. A radikálisok biztonsági erőinek parancsnoka fiával, bátyjával és két másik Hamász-tisztségviselővel együtt vesztette életét, amikor izraeli gépek lebombázták bátyja házát. Pénteki temetésére palesztinok ezreit várják. Eközben a Hamász (és a rivális palesztin szervezet, a Fatah is) péntekre újra harag napját, Izrael-ellenes tüntetéseket hirdetett az összes palesztin számára. Izrael ezért két napra lezárta Ciszjordánia összes belépőhelyét.

Az USA közben leállított egy Izraelbe szánt hajórakomány fegyverszállítmányt, miután az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jelezte: félő, hogy a fegyvereket a Gázai övezet elleni harcokban használják fel. Az egy hamburgi felségjelű teherhajón szállított utánpótlás jelenleg valahol a nyílt tengeren vesztegel a görög partok közelében. Az USA szerint a szállítmányt biztonsági okokból állították le.

Palesztin egészségügyi források már 1105-re teszik a december 27-e óta folyó konfliktus palesztin áldozatainak számát, és 5100-ra a sérültekét. Izraeli részről 13 áldozata van a palesztin válaszcsapásoknak.