Letörölte a vallatások felvételeit a CIA

Vágólapra másolva!
Megsemmisítette a CIA azokat a videofelvételeket, amelyeket terroristagyanús személyek kihallgatásáról készítettek - ismerték el a szövetségi kormány ügyvédei egy jogvédők által indított perben. A felvételek még 2002-ben készültek, és "durva vallatásokat"  rögzítettek, többek közt két olyan személy vallatását, akik állítják, vízbefojtásos módszerrel kínozták őket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a korábban bevallottnál lényegesen több, 92 olyan videofelvételt semmisített meg, amely terroristagyanús személyek vallatásáról készült - derült ki hétfőn egy New York-i eljárás során. A felvételek megsemmisítését a szövetségi kormány ügyvédei ismerték el abban a perben, amelyet az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) keresete alapján indítottak. A jogvédő csoport több információt követelt a Bush-kormány vallatási programjairól.

Az igazságügyi minisztérium közlése szerint a CIA olyan 2002-es felvételt tüntetett el, amelyek "durva vallatásokról" készültek. Két olyan személy vallatását is felvették, akik később azt állították, hogy vízbefojtásos módszerrel akarták őket szóra bírni. A CIA feltehetően több száz órányi videóanyagot semmisített meg. "A nagy számú videószalag megsemmisítése megerősíti azt, hogy az ügynökség módszeresen igyekezett elrejteni a bizonyítékokat törvényellenes vallatásokról" - mondta Amrit Singh az ACLU képviseletében.

A vallatásokról készült felvételek ügye már Zacarias Moussaoui perében vitás kérdéssé vált; a francia férfit a 2001. szeptember 11-i New York elleni terrorcselekményekben való bűnrészességért 2006 májusában életfogytiglani börtönre ítélték (ő lett volna a huszadik merénylő, akinek egy ötödik eltérített utasszállító repülőgépet kellett volna a Fehér Háznak irányítania). Az eljárás során az ügyészek azt állították, nincsenek felvételek, a per után viszont közölték, mégis készült két video- és egy hangfelvétel.

A The New York Times 2007 decemberében cikket jelentetett meg arról, hogy a CIA 2002-ben videóra vette terroristagyanús személyek kihallgatását, majd a felvételeket, amelyeken "kemény vallatási módszereket" alkalmaztak, 2005-ben megsemmisítették. A videókat akkor semmisítették meg, amikor a washingtoni kongresszus az ügynökség titkos őrizetbe vételi programja körül vizsgálódott - írta az újság, megjegyezve, hogy a CIA információkat titkolhatott el a törvényhozás és a bíróságok elől is.

A szalagok megsemmisítését a Human Rights Watch jogvédő csoport bűncselekménynek nevezte. Michael Hayden, a CIA akkori igazgatója azzal védekezett: a szalagok megsemmisítéséről "az ügynökségen belül" döntöttek, mivel meg akarták védeni a kihallgatást végző tiszteket, és mert a felvételeknek már nem volt hírszerzési értékük. Hayden magyarázata szerint ha a szalagokat valaki kiszivárogtatta volna, fény derült volna a kihallgató tisztek személyazonosságára, miáltal ők és családjuk veszélybe kerülhettek volna, az al-Kaida és követői bosszút esküdhettek volna ellenük.

Hayden akkor azt közölte, "új technikákra volt szükség", hogy szóra bírják a terrorgyanús foglyokat, és ezek a technikák "törvényesek, biztonságosak és hatékonyak" voltak. Mint kifejtette, a CIA kihallgatási programja értékes volt, hiszen segítségével terrorista akciókat előztek meg és emberéleteket mentettek meg. Eric Holder igazságügyi miniszter hétfőn Washingtonban kijelentette: a vízbe fojtásos vallatás a kínzás egy formája, amelyet az Obama-kormány soha nem alkalmazna.