Pénzért vettek szavazatokat a szlovák megyei választásokon

Vágólapra másolva!
Kevesen vettek részt a megyei választásokon Szlovákiában szombaton, kevesebb mint a választók ötöde adta le a voksát. Robert Fico kormányfő a megyei politikusokat hibáztatta az érdektelenségért. A választási bizottság közben pénzért vett szavazatok miatt fordult a rendőrséghez.
Vágólapra másolva!

Alacsony érdeklődés mellett zajlott a megyei képviselők és elöljárók választása szombaton Szlovákiában. A választási bizottságok jelentései alapján délután három órakor a választási részvétel a nyolc megye egyikében sem haladta meg a tíz százalékot, a szavazóhelyiségek bezárása utáni becslések szerint a végleges részvétel alig húszszázalékos volt. A magyarok által sűrűn lakott régiókban - Nyitra megye és Nagyszombat megye déli részein - a kora délelőtti órákban kissé magasabb volt a voksolási kedv, mint másutt, de később itt is alábbhagyott.

A szavazóhelyiségeket este tízkor bezárták, s megkezdődött a szavazatok összeszámlálása. A hivatalos eredményeket vasárnap délelőttre ígérték a hatóságok.

"Nagyon sajnálom, hogy ilyen alacsony a részvétel. Azt hiszem, hogy az emberek nem látják világosan, milyen fontos a megyei választás is" - jelentette ki Ivan Gasparovic államfő, amikor Pozsonyban leadta szavazatát. Hiba, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják a megyei választást, mert ott saját közvetlen környezetükről döntenek - tette hozzá.

Robert Fico kormányfő a megyei politikusokat hibáztatta azért, hogy az "emberek nem látják, milyen fontos dologról van szó", szerinte vonzóbb regionális politikára lenne szükség.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint az új megyei elnöknek elsősorban a főváros és a régió problémáira kellene koncentrálnia, például a dél-szlovákiai gyorsforgalmi út beindítására. A Híd elnöke, Bugár Béla viszont a regionális önkormányzati választás fontosságát emlegette. "Ez a választás bizonyos szempontból fontosabb, mint a parlamenti, mert a megyék széles jogkörökkel bírnak, s nagy pénzekről döntenek" - mondta.

Szavazatvásárlókra vadásznak

A megyei választásokat felügyelő Központi Választási Bizottság állítólagos szavazatvásárlások miatt kérte szombaton a rendőrség segítségét - közölte a Független Hírügynökség. Több liptói és kelet-szlovákiai településről ugyanis arról érkeztek bejelentések, hogy szervezetten, autókkal visznek voksolni embereket, és ezért pénzt is adnak nekik. Az Eperjestől északra fekvő Osztrópatakon állítólag autóval szállítottak embereket szavazni.

Ketten már elismerték, hogy kitöltetlen szavazólapot hoztak ki a szavazóhelyiségből, amelyet másoknak adtak oda kitölteni, egyikük azt mondta, ezért pénzt kaptak. A szlovák Központi Választási Bizottság intézkedéseket vár a rendőrségtől. Arról, hogy ilyen esetek miatt kétségbe vonható-e a választások érvényessége az adott régióban, az Alkotmánybíróság dönthet, ha a sikertelenül szereplő jelölt beadvánnyal fordul a testülethez.

A nyolc megyei képviselői mandátumaiért összesen 3473, míg az elöljárói tisztségekért 57 jelölt verseng. A választásra jogosultak száma meghaladja a 4,3 milliót, a második fordulóra - amelybe a két legtöbb szavazatot kapott elnökjelölt jut - két hét múlva, november 28-án kerül sor. Magyar szempontból újdonság, hogy választók kegyeiért ezúttal két párt is verseng: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és az MKP-t elhagyó parlamenti képviselők által a közelmúltban megalapított Híd.