Vágólapra másolva!
A nyílt utcán lőtték agyon a guatemalai ügyvédet, aki egy halála előtt készített videót tetetett közzé a temetés után. Ezen az elnököt vádolja a gyilkosság megrendelésével. Később kiderült az igazság: szerelmi bánatból akart öngyilkos lenni a férfi, akinek elege lett belőle, hogy rengeteg a gyilkosság az országban.
Vágólapra másolva!

Rodrigo Rosenberg válása óta magányosan élt Guatemalaváros trendi 14. kerületében, és leghűbb társa testőre lett. 2009. május 10-én Rosenberg biciklizni indult, és biztonsági kamerák rögzítették, ahogy egy úton melléhajtott egy Mazda, és a kocsiból agyonlőtték a férfit.

A Guardian szerint az eset annak fényében nem meglepő, hogy a közép-amerikai Guatemala fővárosa a világ egyik legveszélyesebb helye, ahol a gyilkosságok 98 százaléka felderítetlen marad. Azonban ennek a gyilkosságnak volt egy meglepő mozzanata: a temetést követő napon az elhunyt Rosenberg jóbarátja, Luis Mendizabál bemutatott egy amatőr videofelvételt, amit valószínűleg maga az áldozat készíthetett.

"Ha ezt hallgatjátok, az azért van, mert Alvaro Colom elnök megöletett engem" - mondja a felvételen az azóta meghalt Rosenberg. A felvételen Gustavo Alejost, az elnök személyi titkárát és Gregorio Valdez üzletembert vádolta meg bűnsegédlettel. A videoban a meggyilkolt ügyvéd elmondta, hogy végakarata szólt úgy, hogy halála után kerüljön nyilvánosságra ez a felvétel. "Reménykedem, hogy a halálom egy új ösvényen indíthatja el Guatemalát" - mondta a férfi.

Rosenberg videofelvétele

A videót a YouTube videomegosztó portál szerint több mint 84 ezren látták már, de a Guardian több százezer nézőről ír. Ami még fontosabb, hogy tüntetések kezdődtek az országban a korrupció ellen. A kormány azonban a jobboldali ellenzéket vádolta az egész ügy koholásával. "Ez valami regény vagy forgatókönyv részlete lehet" - kommentálta a videót az elnöki szóvivő. Azonban a 2007 óta hatalmon lévő Colom elnök nem úszta meg, a pártján belül is kialakult egy vélemény, hogy mennie kell.

Az Amerikai Államok Szervezete is küldöttséget menesztett Guatemalavárosba, hogy csitítsa a Facebook és Twitter közösségi weboldalakon felkorbácsolt hangulatot. Közben megjelentek különböző összeesküvés-elméletek: hogy valóban az elnök ölette meg a túl sokat tudó ügyvédet, vagy épp ellenkezőleg a jobboldali ellenzék okozta halálát, majd rákente az elnökre a felelősséget.

Nyolc hónap után azonban kiderült az igazság, ami a Guardian szerint sokkal bizarrabb: Rosenberg megszervezte a saját megölését. Végül az ENSZ is vizsgálódni kezdett, és Carlos Castresana, az ENSZ vizsgálóbizottságának vezetője kedden közölte: "Senki más, csakis ő maga felelős a saját haláláért". A vizsgálat kiderítette, hogy az elvált ügyvédnek viszonya volt egy ügyfele lányával, akit megöltek apjával együtt a városban. A veszteség okozta fájdalom vezetett oda, hogy Rosenberg a kormányra kenje öngyilkosságát, és furmányos módon végrehajtsa azt.