A segélyosztást is nehezíti az erőszak Haitin

Vágólapra másolva!
A Vöröskereszt felfüggesztette a segélyosztást az erőszak terjedése miatt a földrengés sújtotta Haitin, ahova kedden újabb amerikai katonák érkeztek. Továbbra is rengeteg ember vár segítségre, a mentést talán felgyorsíthatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa további békefenntartókat vezényel a térségbe.
Vágólapra másolva!

Kedden már a haiti elnöki palota közelében is leszálltak a mentésben segítő amerikai katonákat szállító helikopterek. Vizet és élelmiszert is hoztak, hogy szétosszák az egy héttel ezelőtti pusztító földrengés túlélői között.

Korábban az amerikaiak túl kockázatosnak ítélték azt, hogy a levegőből szórjanak segélycsomagokat, mert tartottak attól, hogy ezek zavargásokat válthatnak ki az élelem és víz nélkül maradt túlélők körében, de most már fontolgatják a segélyosztásnak ezt a módszerét - írja a BBC.

A legszegényebb országok között számon tartott Haitin egy héttel a földrengés után is hatalmas a káosz és rengetegen várnak segítségre. Eddig mintegy 70 ezer halálos áldozatról tudni, de ez a szám tovább nőhet.

A Vöröskereszt leállította a segélyezést

Egyre feszültebb a légkör, sok az erőszakos cselekmény, és emiatt a Vöröskereszt kedden fel is függesztette a segélyek osztását. "Jelenleg a mindenüket elvesztett emberek elkeseredettsége miatti légkör rendkívül nehézzé teszi tevékenységünket" - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) helyszínen tartózkodó vezető koordinátora, Riccardo Conti.

A helyzet normalizálását segítheti, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag jóváhagyta, hogy a világszervezet további 3500 kéksapkást küldjön a földrengés sújtotta Haitira. A 15 tagú testület ezzel elfogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár előző nap beterjesztett kérését, amely 2 ezer katona és 1500 rendőr küldésére vonatkozott.

Összeomlott a helyi hatalom

Alain Le Roy, az ENSZ békefenntartó műveleteinek főnöke azt mondta: az újabb ENSZ-katonák és rendőrök telepítésére nagy szükség van, mivel rendkívül sok kérést kapnak a humanitárius segélykonvojok biztosítását illetően.

A segélyek gyors kiosztásának a közlekedési nehézségek és a bürokrácia zűrzavara mellett az az egyik legfőbb akadálya, hogy összeomlott a helyi hatalom, és a segélyszállítmányokat támadások érik, illetve érhetik.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy az Egyesült Államok hadereje Haitin nem vállal rendőri szerepet, de szükség esetén megvédi az ártatlanokat és önmagát. Azt mondta, amíg nem érkezik a katasztrófa sújtotta országba megfelelő mennyiségű élelem és víz, addig fennáll a veszélye annak, hogy az elkeseredés néhol erőszakba fordul.