Svájci lapok is bírálták Polanski elengedését

Vágólapra másolva!
Franciaországban, Lengyelországban, Svájcban, valamint azokban az országokban mozoghat szabadon a hétfőn elengedett Roman Polanski, amelyeknek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal. A döntést Svájcban is bírálták, több lap szerint ez csak azt bizonyítja, hogy mégsem mindenki egyenlő a törvény előtt.
Vágólapra másolva!

A világ 188 országában továbbra is érvényben van Roman Polanski ellen a nemzetközi elfogatóparancs. "Ugyanabban a helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt. Szabadon utazgathat Svájcban, Franciaországban és Lengyelországban, valamint azokban az országokban, amelyeknek nincs kiadatási szerződésük az Egyesült Államokkal" - közölte Georges Kiejman, a filmrendező francia ügyvédje.

A svájci kormány hétfőn jelentette be, hogy nem adják ki Polanskit az Egyesült Államoknak, amely megrontással vádolja a filmest. Polanski 1977-ben az ellene indult eljárás során vádalku keretében elismerte, hogy leitatott és megrontott egy 13 éves lányt. Utána az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött, azóta az Egyesült Államokban elfogató parancs van érvényben ellene, amit nemzetközi szintre is kiterjesztettek.

Polanksi ügyvédje azt közölte: adjanak ügyfelének pár napot, mert szeretne fellélegezni, egyben felszólította az amerikaiakat, hogy vonják vissza a nemzetközi elfogató parancsot. A rendező amerikai ügyvédei kedden Los Angelesben vizsgálatot sürgettek, mert szerintük az ottani hatóságok nem adták át a svájciak által kért bizonyítékokat a 33 éve történt szexuális bűncselekmény ügyében. Azzal vádolták a Los Angeles megyei kerületi ügyészt, hogy szándékosan tartotta vissza az iratokat, mert azok meghiúsították volna a kiadatást.

Kedden az egykori áldozat, Samantha Geimer is megszólalt, és azt mondta, hogy örül Polanski szabadon bocsátásának. Megismételte, hogy a rendező nem veszélyes a társadalomra, az ügyet pedig végképp törölni kellene. Az asszony ezúttal sem árult el részleteket a peren kívüli megegyezésről, amelyet Polanskival kötött, de azt állította, hogy véleményét a megállapodás nem befolyásolta, a kezdetektől ellenezte a filmes felelősségre vonását.

A svájci döntés befolyásolhatja a svájci-amerikai kapcsolatokat. Polanski kiadatásának megtagadását amerikai oldalról bírálták, de Svájcban is többen elítélték a döntést. A Neue Luzerner Zeitung azt írta, "ha a dráma főszereplője nem Polanski lett volna, hanem egy ismeretlen amatőr, ma már egy amerikai bíróság előtt állna". A Neue Zürcher Zeitung pedig úgy fogalmazott: a rendező elengedése "annak elismerése volt, hogy ha magasabb érdekek forognak kockán, mégsem mindenki egyenlő a törvény előtt. Akad, aki egy kicsit egyenlőbb."