Egymás diplomatáit utasította ki Oroszország és Spanyolország

 Moszkva kiutasította az országból a spanyol nagykövetség két munkatársát, miután Madrid ugyanezt tette két orosz diplomatával, akiket kémkedéssel gyanúsított. A két ország mostani vitája az egyik legkomolyabb feszültség a diplomáciai kapcsolatok 1977-es felvétele óta.

Moszkva kiutasította az országból a spanyol nagykövetség két munkatársát, miután Madrid ugyanezt tette két orosz diplomatával, akiket kémkedéssel gyanúsított meg - derült ki kedden a spanyol külügyminisztérium közleményéből.Madrid azzal indokolta döntését, hogy a CNI titkosszolgálat információi szerint a szóban forgó diplomaták Oroszországnak kémkedtek.

A két ország között kialakult feszültség az egyik legkomolyabb a diplomáciai kapcsolatok 1977-es felvétele óta. Trinidad Jiménez, a spanyol külügyi tárca vezetője úgy nyilatkozott: január közepén Oroszországba látogat, hogy rendezzék a vitát moszkvai hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval.

Oroszország nem sokkal korábban hasonló vitába keveredett Nagy-Britanniával is: december elején London döntött az egyik brit alsóházi képviselő volt munkatársának, egy fiatal orosz nőnek a kitoloncolásáról, akiről szintén felmerült a gyanú, hogy Oroszországnak kémkedik.

Moszkvának és Madridnak már csak azért is fontos a feszültség mielőbbi enyhítése, mert 2011 Oroszországban "Spanyolország éve" lesz, amelyet különböző kulturális rendezvényekkel kívánnak megünnepelni. Az esemény alkalmából még I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné is orosz földre látogat. Az incidens a tervezett programokat semmilyen mértékben nem érinti - hangsúlyozta a spanyol külügyminisztérium.