Szervkereskedő banda feje a NATO szerint a koszovói kormányfő

Vágólapra másolva!
Egy drog-, fegyver- és szervkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet egyik vezetőjének nevezte több titkos KFOR-jelentés is Hashim Thaci koszovói miniszterelnököt és egyik közeli munkatársát. A jelentések szerint a hatalom valójában Thaci politikai tanácsadójának kezében van, aki fegyverrel járkál, hamis útleveleket használ, és több gyilkossághoz is köze van.
Vágólapra másolva!

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök a helyi szervezett bűnözés egyik "nagy hala" - kiszivárgott NATO-jelentések szerint. A nemzetközi szervezet koszovói békefenntartóinak (KFOR) titkos jelentéseiből idéző Guardian azt írja, hogy Thaci - és egyik közeli szövetségese, Xhavit Haliti is kapcsolatban áll az albán maffiával, sőt, a bűnszervezetet irányító triumvirátushoz tartoztak, és erről a koszovói kormányt támogató nyugati szövetségesek is évek óta tudtak.

Halitiról azt is írják, hogy valódi maffiózó, aki jelentős befolyással bír Thaci fölött - őt nevezik az "igazi főnöknek" -, akinél mindig van egy cseh gyártmányú 9 milliméteres pisztoly, és hamis papírokkal utazik külföldre, mert több országba, például az USA-ba be sem utazhatna.

Haliti az egyik jelentés szerint hatalmas személyes jövedelemre tett szert a harcokból a koszovói háború idején, majd utána bűnszervezetével nagy tételben játszott, közeli kapcsolatot ápolt az albán maffiával és a koszovói titkosszolgálattal (KShiK), miközben belefolyt a prostitúcióba, a fegyver- és drogkereskedelembe. Ezenfelül érintett számos, az 1990-es években a koszovói felszabadítási hadsereg belső harcai idején történt gyilkosságban. Ezeket ő rendelte el, és gyakran személyesen kísérte figyelemmel a végrehajtást.

A dokumentumokban részletes információk találhatók a koszovói szervezett bűnözőcsoportokról, földrajzi befolyási övezeteikről, családi és üzleti kapcsolataikról. A brit lap szerint Thaci egy maffiaszerű szervezet vezetője volt, amely fegyver-, drog- és szervkereskedelemmel is foglalkozott az 1998-99 között zajló koszovói háború idején. Az állítások ügyében szerdán várhatóan vizsgálatot kezdeményez az emberi jogokkal foglalkozó Európa Tanács is.

A Guardian az előző hónapban a koszovói szervkereskedelemről nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyet az ügyet az Európa Tanács (ET) megbízásából vizsgáló Dick Marty svájci jogász készített. Ebben azzal vádolják a korábbi gerillaharcos koszovói miniszterelnököt, hogy az ő erőszakos irányítása alatt zajlott a heroinkereskedelem a háború idején, és a konfliktus végét követően hozzá közel álló emberek irányítottak egy olyan bandát, amely csak azért gyilkolt le szerbeket, hogy veséiket eladja a feketepiacon.

A múlt hónapban újraválasztott koszovói miniszterelnök eddig élvezte a NATO-tagok támogatását. Kormánya a függetlenségét 2008-ban kikiáltott koszovói állam meggyengítésére irányuló orosz-szerb összeesküvésnek minősítette a Dick Marty-féle jelentést. Ennek ugyanakkor élesen ellentmond, hogy a mostani kiszivárogtatások a NATO-tól származnak, amely 1999-ben pont a koszovói albánok oldalán avatkozott be a konfliktusba, és támogatta a terület függetlenedését is. A NATO csupán annyit közölt az ügyről, hogy vizsgálják a 2004 körül készült jelentések kiszivárgásának körülményeit - írja a Guardian.

Dick Marty jelentésének megvitatását kedden tűzte napirendre az Európa Tanács közgyűlése.