Újra megszavazta a nyelvtörvény enyhítését a szlovák parlament

Vágólapra másolva!
A szlovák parlament megszavazta a nyelvtörvény módosítását, amelyet Ivan Gasparovic államfő december végén visszaküldött. A kormány az eddigi ötezer euróról kétezer-ötszázra csökkentette a nyelvtörvény megsértéséért kiszabható büntetés felső határát. A magyar fél örül a döntésnek, és reméli, hogy a jogszabályból kikerülhetnek a pénzbüntetések - mondta a nemzetpolitikai helyettes államtitkár.
Vágólapra másolva!

A szlovák parlament újra megszavazta az államnyelvtörvényt, amely felére csökkentette az eredeti pénzbüntetéseket. Ivan Gasparovic azért küldte vissza a törvényt a parlamentnek még december végén, mert azt javasolta, hogy a jogszabály megsértését kötelezően kövesse büntetés. A nyelvtörvényben viszont az szerepel, hogy a büntetésről a kulturális tárca dönt.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár Pozsonyban újságíróknak azt mondta, a magyar fél örül, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény módosításával lezárult a folyamat egyik szakasza. Répás azt reméli, hogy ez a folyamat folytatódni fog, és a jogszabályból kikerülhetnek a pénzbüntetések, és a kisebbségek anyanyelvhasználatával kapcsolatban megszűnhet a félelem légköre Szlovákiában.

A mostani döntéssel a pozsonyi parlament az eddigi 5000-ről 2500 euróra csökkentette a szlovák államnyelvtörvény megsértéséért kiszabható pénzbüntetés felső határát. Büntetéseket a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak - azok is csak olyan esetben, ha közigazgatási információkat, valamint az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven -, magánszemélyek nem. A büntetés kiszabása nem kötelező.

Azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot, a képviselői testületek ülésein használható lesz a kisebbségi nyelv is. A jövőben lehetővé válik, hogy a helyi hivatalos jegyzőkönyveket kisebbségi nyelven vezessék, de le kell fordítani szlovákra is. Eddig a jegyzőkönyveket kizárólag szlovák nyelven kellett vezetni.

A nemzetiségi iskolákban nem lesz kötelező az összes dokumentáció kétnyelvű vezetése. Az oktatási tárca rendeletben konkrétan meghatározza, mely dokumentumokat kell szlovákul is vezetni. Az emlékművek és emléktáblák állításánál nem lesz kötelező a felirat előzetes minisztériumi jóváhagyása. Azokon a településeken, ahol a kisebbségi nyelv hivatalosan is használható, a kisebbségi nyelvű szöveg is lehet az első helyen.

A szlovák nyelvtörvényről szóló összes cikkünket itt olvashatja.