Halálos összecsapássá fajult az egyiptomi keresztények tüntetése

Kairó, Egyiptom, tüntetők elfoglalták az izraeli nagykövetséget, utcai harcok, összecsapás
Vágólapra másolva!
Egy keresztény templom elleni támadás miatt vonultak utcára a koptok Kairóban, de a tüntetésből halálos áldozatokkal járó összecsapás vált.
Vágólapra másolva!

Legalább tizenheten meghaltak azon a tüntetésen Kairóban, amelyet egy asszuáni kopt keresztény templom elleni pénteki támadás miatt szerveztek. A koptok a muszlim szélsőségeseket vádolták meg azzal, hogy lerombolták az egyik templomukat - írta a BBC.

A templomrombolás miatt vasárnap tüntetést tartottak Kairóban, amelyen az egyiptomi tévé székháza előtt szerint benzines gyújtóbombákat dobáltak demonstrálók és katonai járműveket gyújtottak fel. A tüntetést eredetileg az asszuáni tartomány vezetőjének leváltása érdekében hívták életre, de később Mohamed Tantavi, a kormányzó tanács elnöke ellen is szót emeltek.

A koptok szerint a végrehajtó hatalmat gyakorló katonai vezetés túl elnéző a szélsőségesekkel a keresztények elleni támadásoknál. A kopt vallásúak az egyiptomi lakosság mintegy tizedét teszik ki.

A BBC tizenhét halottról tud vasárnap estig, de az nem egyértelmű, hogy ebből hányan kerültek ki a tüntetők és hányan a katonák közül. Az Associated Press hírügynökség szerint több százan botokkal támadtak egymásra Kairóban.