Erotikus videók miatt váltották le az amerikai Enterprise kapitányát

Vágólapra másolva!
Leváltották az Enterprise amerikai repülőgép-hordozó kapitányát, mivel szexuális témájú videókat vetített legénységének évekkel korábban. A videókat feszültségoldónak szánta a kapitány, de sértőnek bizonyult.
Vágólapra másolva!

A Pentagon egyik tisztje kedden bejelentette, hogy visszahívják a szolgálatból az Enterprise repülőgép-hordozó hadihajó parancsnokát - írta a New York Times. A hadihajó két héttel később indul el a keleti parti Norfolkból, hogy támogassa az afganisztáni hadműveleteket.

Owen Honors kapitány durva és szexuális témájú videókat mutatott be legénységének, amelyeket ő maga készített. A videók szimulált maszturbációról, szimulált székletevésről és két férfi, illetve két nő zuhanyzásáról mutattak be jelenetet, igaz, azokon meztelenség nem volt látható.

A videókon emellett melegeket sértő részlet is volt. A lap szerint ezeket szórakozásul szánta a 6000 matrózból és tengerészgyalogosból álló legénységnek még 2006-2007-ben, amikor Honors másodtiszt volt az Enterprise-on.

A haditengerészet tájékoztatása szerint bár a videók keletkezésének körülményeit vizsgáló nyomozás aligha zárul le a hajó kifutásáig, a kapitányt addig visszahívhatják. A videókról először beszámoló Virginai-Pilot szerint a legénység egyik tagja juttatta el dokumentumokat a haditengerészet ellenőrző szervéhez.

A New York Times szerint a vicces videók készítése népszerű eszköz a legénység moráljának fenntartására, viszont a nyilatkozó tiszt szerint Honors kapitány túlzásba esett. A lap szerint hétfő estig 1700-an klikkeltek a kapitány Facebook-profilján a "tetszik"-gombra, köztük több korábbi legénységi tag, a kommentek között pedig olyan érvek hangzottak el, hogy a videók tényleg viccesek voltak és a média túlzottan reagál az esetre.

Az Enterprise az amerikai hadsereg és a világ első nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó anyahajója, amelyet még az 1950-es években állítottak hadrendbe. A repülőgép-hordozók a világ legerősebb fegyverei közé tartoznak, a tengereken túl a szárazföldi hadműveletekben is részt vesznek repülőikkel. Az Egyesült Államok 11 hordozós flottával bír jelenleg a Wikipédia szerint, a többi országnak összesen van 10, ráadásul jóval kisebb méretűek.