Nem bírnak egymással a Kadhafihoz hű és a lázadó csapatok

Vágólapra másolva!
Váltakozó sikerrel harcolnak a különböző települések feletti ellenőrzésért Moammer Kadhafi hívei és ellenfelei Líbiában. A hétvégén több településen is visszaverték Kadhafi katonáit, de volt olyan, ahonnan kénytelenek voltak kivonulni a lázadók. A harcok elől már több mint 200 ezer ember menekült el.
Vágólapra másolva!

Abdelilah al-Kátib korábbi jordániai külügyminisztert nevezte ki líbiai különleges megbízottjának Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár - jelentette a BBC. A diplomata feladata lesz a tripoli hatóságokkal való konzultáció a térségben kialakult helyzetről. Az ENSZ főtitkára ezen kívül bejelentette, hogy a nemzetközi szervezet egy a humanitárius segítség ügyeit intéző csoportot küld az országba, és ebbe Músza Kusza líbiai külügyminiszter is beleegyezett.

Az ENSZ humanitárius segélyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője, Valerie Amos szerint a hétvégén az ország fővárosától 200 kilométerre keletre fekvő Miszratában zajló, sok áldozattal járó heves harcok miatt azonnali segítségre van szükség az ott élőknek. Egy BBC-nek nyilatkozó helyi orvos szerint 21 halottat és több mint 100 sérültet szállítottak a település egyik kórházába, miközben az kórházépületet is lőtték a kormányerők, és legalább hat órán át tartott a küzdelem. A BBC szerint a szombati harcban a lázadók végül visszaverték a városba benyomuló kormánypárti erőket.

A Kadhafihoz hű fegyveresek és a hatalma ellen lázadók váltakozó sikerrel küzdenek egymással több város ellenőrzéséért is. A Tripolitól 50 kilométerre nyugatra fekvő Závijában vasárnap verték vissza Kadhafi fegyvereseit a helyiek. Itt másfél órán át tartott a harc. Bin Dzsavadból - az ország középső részén - ugyanakkor a lázadók vonultak vissza. Az ország keleti felében lévő Bengáziban a lázadók ideiglenes nemzeti tanácsot hoztak létre, és azt kérik a nemzetközi közösségtől, hogy ezt ismerje el Líbia kormányaként.

Az ENSZ becskései szerint eddig legalább ezer ember vesztette életét a harcokban Líbiában, és körülbelül 200 ezer ember - többnyire külföldi vendégmunkások - menekült el az országból. A Guardian szerint ugyanakkor a menekültek száma csökkenőben van.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten befagyasztotta a líbiai vezető és hozzátartozói bankszámláit, és utazási tilalommal is sújtotta őket. Martonyi János magyar külügyminiszter hétfőn közölte, erősíteni kell a líbiai vezetés elleni szankciókat, és ki kell bővíteni a lefoglalandó vagyon- és pénzforrások körét.