Háziőrízetbe kerül pénteken Strauss-Kahn

2011.05.20. 7:24

Pénteken kiengedik a börtönből a szexuális zaklatással vádolt Dominique Strauss-Kahnt. Az IMF szerdán lemondott elnökének egymillió dollár óvadékot kell fizetnie, és házi őrizetben marad manhattani lakásában.

Egy New York-i bíró csütörtökön engedélyezte, hogy egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezzen a szexuális támadással vádolt Dominique Strauss-Kahn. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) lemondott vezetőjének házi őrizetben kell várnia a tárgyalását - írja a CNN amerikai csatorna internetes oldala. "Nagy megkönnyebbülés a családnak, hogy végre vele lehetnek" - mondta Strauss-Kahn ügyvédje, Bill Taylor.

Az IMF korábbbi vezetője a csütörtök estét még a börtönben tölti, pénteken engedik szabadon. A bíró azzal a feltétellel engedélyezte a szabadlábra helyezést, hogy Strauss-Kahn egymillió dollár óvadékot fizet készpénzben, átadja utazási okmányait, és házi őrizetben marad. A bíró döntése nem sokkal az után született, hogy Strauss-Kahn ellen hét bűncselekmény miatt emeltek vádat. Szabadlábra helyezése után manhattani lakásában marad házi őrizetben a Valutaalap korábbi elnöke. A következő tárgyalási napot június hatodikára tűzték ki.

A közgazdász a nyomozók szerint szombaton délután a Times Square-en található Sofitel hotelben megpróbált megerőszakolni egy 32 éves szobalányt. A szobalány belépett a 2806-os szobába, amelyről azt hitte, éppen nem lakik ott senki. A napi 3000 dollárba kerülő lakosztályba, amely előszobából, fürdőből, tárgyalóból, nappaliból és hálószobából áll, pénteken jelentkezett be Strauss-Kahn. A szobalány beszámolójára hivatkozó szóvivő szerint a nő az előszobában volt, amikor az IMF-vezér "kilépett a fürdőből teljesen mezítelenül, és megpróbálta szexuálisan inzultálni". A nő elmondása szerint megragadta őt, "becibálta a hálószobába, és az ágyra lökte". Ezután a szóvivő szerint kulcsra zárta a lakosztály ajtaját. "A nő lelökte magáról, ekkor a férfi becibálta a fürdőszobába, ahol másodjára is megpróbálta inzultálni" - idézte a New York Times a szóvivőt.

A nőnek végül sikerült kiszabadulnia, és kimenekülnie a lakosztályból, majd szólt a hotel személyzetének, akik hívták a rendőröket. Mire azok kiértek, Strauss-Kahn már nem volt ott. Sietősen távozott, a nyomozók ugyanis megtalálták a szobában a mobiltelefonját, de a helyszíni szemle során feltehetőleg DNS-mintát tartalmazó bizonyítékokat is lefoglaltak. A szóvivő szerint ezután visszatartották a párizsi járatot, és leszállították róla Strauss-Kahnt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK