Az egyetemekről az építkezésekre rendelik a diákokat Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Tíz hónapra bezárják az egyetemeket Észak-Koreában, a diákoknak pedig különböző építkezéseken kell majd dolgozniuk. Az észak-koreai vezetés nemcsak a jövőre esedékes évfordulós ünnepségekre készül, hanem az esetleges zavargásokat is igyekszik minden eszközzel megakadályozni.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai egyetemisták a következő tíz hónapot szó szerint az ország építésével fogják eltölteni. A kommunista vezetés elrendelte ugyanis az egyetemek bezárását jövő áprilisig. A hallgatók eközben a nagyvárosokban zajló építkezéseken vagy a tájfun sújtotta mezőgazdasági területeken fognak dolgozni - írja a The Daily Telegraph című brit lap internetes oldala dél-koreai jelentésekre hivatkozva.

A sürgető munkálatokat az indokolja, hogy Észak-Korea jövőre ünnepli a kommunista ország alapítójának, Kim Ir Szen születésének századik évfordulóját, valamint Kim Dzsong Il hetvenedik születésnapját.

Japán elemzőkre hivatkozva azonban a lap azt írja, egyéb oka is van annak, hogy szétszórják az ország különböző pontjaira a diákokat. A kommunista vezetés az arab forrongásokat látva attól tart, hogy Észak-Koreában is utcára vonulhatnak az emberek, és a tüntetések az egyetemektől indulhatnak ki.

Észak-Korea az utóbbi hónapokban zavargások esetén bevethető rendőrségi felszerelést vásárolt Kínától. Phenjanban pedig megerősítették a rendőri jelenlétet.