A norvég tömeggyilkos titkos kiképzéséről beszél egy fehérorosz ellenzéki

Anders Behring Breivik, norvégia, merénylet, lövöldözés, Oslo robbantás, Utoya sziget
Vágólapra másolva!
Meglepő állításokat fogalmazott meg egy fehérorosz ellenzéki, aki szerint Viking fedőnéven szerepelt a fehérorosz titkosszolgálat aktáiban, és titkos kiképzést is kapott a 76 ember haláláért felelős tömeggyilkos. Breivik maga is írt arról, hogy járt Fehéroroszországban, de ott állítólag a csernobili atomkatasztrófa hatásait tanulmányozta, kiképzésről nem tett említést.
Vágólapra másolva!

A múlt heti norvégiai kettős merénylet gyanúsítottja, Anders Behring Breivik állítólag a tavasszal egy fehéroroszországi titkos félkatonai táborban kapott kiképzést - írta csütörtökön a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség egy fehérorosz ellenzékire Mihail Resetnyikovra hivatkozva. Resetnyikov, aki az ellenzéki Hazafiak Pártjának vezetője, a Gazeta.ru orosz hírportálnak a rendvédelmi szervekhez közel álló forrásokra hivatkozva azt állította: Breivik háromszor utazott az országba, legutóbbi, idei látogatásakor pedig egy titkos félkatonai táborban kiképzésben részesült.

Resetnyikov azt állította, hogy régebben Breivik részt vett egy olyan kiképzésen, amelyet a fehérorosz titkosszolgálat volt tisztje vezetett. Akkor állítólag hamis útlevéllel érkezett az országba. A fehérorosz KGB aktáiban állítóan Viking fedőnéven szerepel. Resetnyikov olyan híreszteléseket is megemlített, amelyek szerint Breiviknek Fehéroroszországban barátnője is volt.

Breivik 1500 oldalas manifesztumában megemlítette, hogy Fehéroroszországban járt, az 1986-os csernobili atomerőmű-szerencsétlenség következményeit akarta tanulmányozni (a katasztrófáról egyébként azt azt állította, hogy ukrán nacionalisták által elkövetett terrorcselekmény volt). A fehérorosz határőrség is megerősítette, hogy 2005 márciusában az országban töltött néhány napot. A határőröknek azt mondta, viking sírokat jött megnézni. Ez senkit nem lepett meg, mivel több, turisták által látogatott viking sír található az országban.

A Gazeta.ru szerint nem tudni, Brevik valóban látogatott-e viking sírokat, de a manifesztuma szerint tanulmányozta az ország politikai felépítését, faji összetételét és a csernobili katasztrófa következményeit. A lapnak nyilatkozó Viktor Gyemidov politikai megfigyelő ugyanakkor hajánál fogva előrángatott ötletnek tartotta, hogy a norvég tömeggyilkos felkészítésében részt vett volna a fehérorosz titkosszolgálat.