Ötezer katonával indul a vadászat a gyerekrabló afrikai hadúr után

Joseph Kony ugandai hadúr, LRA, gyerek katonák
Vágólapra másolva!
Szorul a hurok az afrikai gyerekek elrablójaként és Közép-Afrika mészárosaként ismert ugandai hadúr, Joseph Kony körül, miután az Afrikai Unió országai közös hadsereget állítottak föl az elfogására. Az afrikai dzsungelben tavaly óta száz amerikai katona segíti a fanatikus hadúr elleni hajtóvadászatot, most pedig négy afrikai állam ötezer katonát gyűjtött össze, hogy az új haderővel kerítsék kézre Konyt.
Vágólapra másolva!

Ötezer fős nemzetközi hadsereget állít fel négy afrikai ország, hogy együtt kerítsék kézre a Közép-Afrika dzsungeleiben rejtőzködő hírhedt hadurat, Joseph Konyt. A mélyen vallásos ugandai hadvezért, aki egykor a bibliai tízparancsolat alapján akart új államot alapítani Afrikában, már a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is keresi. A közelmúltban róla készített, megrázó dokumentumfilm most megadta a kellő lökést az Afrikai Unió országainak is, hogy a nyomába eredjenek.

Kony, a Lord Resistance Army (LRA, az Úr Ellenállási Hadserege) nevű katonai szervezet vezetője 1987-ben alapította seregét, amely hamar a térség egyik legvérszomjasabb szervezetévé vált. Közel 25 éves gerillaháborúja miatt több száz falu pusztult el Észak-Ugandában, Dél-Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaság észak-keleti térségében, illetve Közép-Afrikai Köztársaság keleti részén. Az LRA-t és Konyt azzal vádolják, hogy több mint 40 ezer gyereket - lányokat és fiúkat vegyesen - rabolt el ezekből az országokből, hogy katonáivá vagy katonái ágyasaivá tegye őket.

Összesen több mint kétmillióra teszik azok számát, akik a harcok miatt menekültek el otthonukból. Az LRA fegyveresei a becslések szerint legalább 65 ezer embert öltek meg. Az erőszak miatt a hágai Nemzetközi Bíróság 2005-ben körözést adott ki a csoport vezetője, Joseph Kony, illetve fővezérei ellen emberiség elleni bűncselekmények miatt (A Joseph Kony életéről készült portrénkat itt olvashatja).

Az USA is a nyomában van

Kony csoportját évek óta próbálta felszámolni az ugandai kormány, tavaly pedig az Egyesült Államok is csapatokat küldött a környékre, hogy segítsék a hajtóvadászatot. Barack Obama amerikai elnök októberben száz, különleges feladatokra kiképzett amerikai katonát vezényelt a gerillák által érintett országokba. Az amerikaiak feladata az volt, hogy felkészítsék a helyi katonákat a Kony elleni hajtóvadászatra, és az akciók során a harctéren is segítettek nekik.

Az amerikai csapat után most a környező országok is összefogtak, hogy elinduljon a hajtóvadászat. Az 5000 fős Kony-ellenes haderőt egy ugandai parancsnok vezeti majd, a katonákat Uganda, Dél-Szudán, a Közép-Afrikai Köztársaság és Kongó adja össze. A haderő támaszpontja Dél-Szudán nyugati részén, Yambióban lesz, ahonnan a katonák benyomulnak majd a Közép-Afrikai Köztársaság dzsungeleibe Kony után kutatni.

Az ENSZ térségi különmegbízottja, Abú Mússza a BBC-nek azt mondta, hogy információik szerint Kony a közép-afrikai dzsungelben rejtőzik. Bár hadserege az utóbbi években megfogyatkozott, továbbra is rettegésben tartja a környéket. Az ENSZ becslése szerint a hadúrnak 200-700 követője lehet, és még mindig komoly fenyegetést jelent a régió stabilitására.

Forrás: AFP/Ben Simon
Ugandai katonák keresik Konyt

Egy dokumentumfilm adta meg a lökést

A Kony ellen felállított nemzetközi hadsereg létrejöttében a BBC szerint komoly szerepe volt annak az amerikai dokumentumfilmnek, amelyet idén tavasszal tettek közzé az interneten. A Kony2012 című, az LRA által elkövetett szörnyűségeket bemutató filmet már több mint 100 millióan nézték meg az internetes videomegosztókon. A BBC-nek Abú Mússza azt mondta, hogy a megugró nemzetközi érdeklődés nagyon hasznos és fontos volt a katonai döntésben.

Az afrikai miniszterek az ugandai Entebbe városában állapodtak meg az LRA elleni új stratégiáról. Ez kimondja, hogy az 5000 fős hadsereg egészen addig áll fenn, amíg Konyt el nem fogják vagy meg nem ölik. "Rájöttünk, hogy Konyt kézzel fogható eszközökkel, ebben az esetben katonai eszközökkel kell megállítanunk" - idézte a BBC az Afrikai Unió speciális küldöttét, az LRA-val foglalkozó Francisco Maseirát.

A küldetés azonban még ennyi emberrel sem lesz könnyű - jegyezte meg a BBC szudáni tudósítója. A Konyt rejtő dzsungel ugyanis hatalmas, és egy ekkora területet nagyon nehéz átfésülni a gerillák után kutatva. Az ugandai hadseregnek már most is vannak egységei a környéken, de nem találkoztak Kony embereivel, ezért az afrikai országok azt szeretnék, hogy az USA a tanácsok mellett repülőgépekkel és műholdas technológiával is segítse a harcukat.