Rajongó levelet írtak Orbánnak a kormányt csodáló lengyel konzervatívok

Vágólapra másolva!
Nyílt levelet írt január végén Orbán Viktor miniszterelnöknek több mint száz lengyel konzervatív értelmiségi. A levélben Orbán bátorságát és a példamutató "magyar utat" dicsőítik, az írást vasárnap tette közzé egy katolikus lengyel hetilap.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktornak szóló, több mint száz lengyel konzervatív értelmiségi által aláírt nyílt levelet publikált vasárnap a Niedziela című lengyel katolikus hetilap. A január 22-i keltezésű levelet Jerzy Robert Nowak, a Radio Maryja katolikus rádióval szorosan együttműködő történész kezdeményezte, és abban csodálattal és rajongással írnak Orbánról, valamint a "magyar útról".

"Csodáljuk az Ön kormányának bátorságát, amellyel a külföldi tőke igája és az Európai Unió nagy országainak dominanciája alól próbál kiszabadulni, kiállva a magyar vállalkozások és az összmagyar nemzeti érdekek mellett" - olvasható a levélben. Az aláírók elismerésüket fejezik ki az új magyar alkotmány "nagy hazaszeretete és a vallás jelentőségének elismerése", valamint "a kommunizmus maradványainak felszámolása" iránt. Példásnak és követendőnek nevezik "a magyar utat".

Az aláírók szerint az 1956-os forradalom jelszavát - "Lengyelország utat mutat" - ma sok lengyel megfordította, mert most "Magyarország mutat utat ". A konzervatív aláíró szerint Magyarország áll ki a leghangosabban és legbátrabban a kis államok és közepes európai nemzetek szuverenitása mellett, "a nagy államok, a multinacionális vállalatok és bankok diktátuma ellen".

A levélben bírálják "a külföldi pénzügyi körök, valamint a baloldali és liberális körök Magyarország elleni hajszáját", és sok szerencsét kívánnak a magyar kormánynak. "Hiszünk abban, hogy az Ön kormánya a nemzet nagy részének támogatásával és bizalmával átvészeli a vihart" - áll a levélben.