Berlusconi elegánsnak tartja félreállását

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi, a novemberben lemondott olasz miniszterelnök nem kíván többé a politika élvonalába kerülni, nem szeretne újra miniszterelnökként indulni, de képviselőként még indulna - erről beszélt a Financial Timesnak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Berlusconi római rezidenciájában nyilatkozott, először azóta, hogy novemberben átadta a kormányfői tisztséget Mario Montinak. Az új miniszterelnököt, aki feladata a válságkezeléshez szükséges piaci reformok keresztülvitele, Berlusconi dicsérte. A Financial Times szerint ennek azért van jelentősége, mert befektetők attól tartottak, hogy a volt kormányfő a megmaradt hatalmát a technokrata kormány munkájának aláásására használná fel.

"Félreálltam, még a pártomban is" - mondta Berlusconi a lapnak, azt azonban fontosnak tartotta elmondani, hogy a második világháború óta ő a legtöbbet szolgált miniszterelnök a három választási győzelmével. Jobbközép pártját 18 éve vezette a volt miniszterelnök.

Azt azonban elmondta, hogy nem kíván teljesen kivonulni a politikából, csupán a háttérbe húzódva átengedi az első vonalat. A következő választáson képviselőjelöltként indulna Berlusconi. "Még mindig erős a támogatottságom, majdnem kétszer akkora mint kollegáimnak, Merkelnek és Sarkozynek" - utalt a francia és a német kormányfőre Berlusconi.

Lejárató kampány indult ellene a nemzeti és külföldi médiában, amely őt és kormányát tette felelőssé az olasz állampapírhozamok emelkedése miatt - magyarázta Berlusconi, hogy miért kellett lemondania. "Ha tovább maradtam volna a kormányban, tovább sérült volna Olaszország a borzasztó médiakampányban" - mondta hozzátéve, hogy a válság nem Olaszországban, hanem Európából bontakozott ki.

A lemondásáról azt mondta, hogy bár a parlament mindkét házában többsége volt, "a felelősség tudatában (...) elegánsan félre álltam." Berlusconi egy hokisérülést mutatva, amelyet elmondása szerint Vlagyimir Putyinnal való meccsén szerzett, azt mondta, még "mindig fiatal", ugyanakkor a 2013-as választáson nem akar indulni a kora miatt.

Támogatja viszont a 41 éves Angelino Alfanót, pártja titkárát, aki a következő választáson miniszterelnök-jelölt lehet, ugyanakkor hozzátette, hogy a párt fog dönteni arról, hogy kit jelöl kormányfőnek.