Az EU-t is új pályára állítaná Hollande

Vágólapra másolva!
A megszorítások végét ígérte győzelme után elmondott beszédeiben Francois Hollande, aki megnyerte a vasárnapi francia elnökválasztásokat. Az egyik francia lap által II. Francoisnak becézett szocialista elnök úgy vélte, sokan követik majd a francia példát Európában. A győzelmét értékelők közül sokan pont ettől féltik az egész euróövezetet.
Vágólapra másolva!

Az európai vezetőkön kívül más európai népek is azt remélik, hogy az elnökválasztási sikerrel véget érnek a megszorítások Európában - mondta vasárnap éjszaka Párizsban a szocialista Francois Hollande, aki az elnökválasztáson legyőzte Nicolas Sarkozy hivatalban lévő konzervatív elnököt. "Emlékezzetek majd egész életetekben erre a Bastille téri összefogásra, amely kedvet kell, hogy adjon más népeknek is Európában a változáshoz."

"Többek vagytok, mint egy nép, amely változást akar. Ti már egy mozgalom vagytok, amely mindenhol ébredezik Európában és talán a világon is a mi értékrendünkkel, vágyainkkal és a változás iránti követeléseinkkel" - mondta Párizsban a Bastille téren, ahol hatalmas ünneplő tömeg várta. Azt is mondta, azon van, hogy újratárgyalják az európai stabilitási paktumot - amelyet Nicolas Sarkozy lekösöznőp frnacia elnök és Angela Merkel német kancellár vezetésével fogadott el az EU -, és hogy inkább a növekedésre fókuszáljanak. "A megszorítás már nem lehet kizárólagos lehetőség" - mondta.

Angela Merkel német kancellár vasárnap telefonon gratulált is Hollande-nak, és meghívta Berlinbe. Hollande kampányfőnöke, Pierre Moscovici közölte, a két politikus egyet értett, hogy közösen dolgoznak az egész Európa érdekét is szolgáló erős francia-német kapcsolat fenntartásán. Hétfőn azonban a német kormány kizárta, hogy hajlandóak lennének újratárgyalni az uniós tagállamoktól szigorú költségvetési politikát elváró stabilitási paktumot.

A BBC brit közszolgálati adó párizsi tudósítója szerint a vasárnapi ünnepségek után hétfőn megnyugodtak a kedélyek, Hollande pedig már a kormányzásra készül. A következő napokban állítja össze az új kormányt, amelynek miniszterelnöke várhatóan Nantes eddigi polgármestere, Jean-marc Ayrault. A veterán szocialistának számító Ayrault jól beszél németül, a BBC szerint sokat segíthet Hollande-nek, hogy jó kapcsolatot alakítson ki Angela Merkel német kancellárral.

Forrás: AFP/Jeff Pachud

A szocialista politikus - akit az egyik francia lap II. Francoisnak becézett, arra utalva, hogy ő a második szocialista miniszterelnöke az V. francia köztársaságnak Francois Mitterrand után - vasárnap 52 százalékos eredménnyel nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját. Nicolas Sarkozy hivatalban lévő konzervatív elnök várhatóan május 15-én adja át neki az elnöki posztot.

Európa új forradalma

Hollande győzelmét nem csak maga értékelte úgy, hogy erősödhet a megszorításokat ellenző tábor az EU-n belül. Számos európai újság is hasonlóan vélekedik. A cseh lapok szerint Európa új francia forradalmat él át, és a választási hétvége azt mutatja, hogy az európai egyesülés ötvenes években született modellje súlyos válságon megy keresztül, a kontinensen új politikai térkép van kialakulóban.

A Hospodárské Noviny gazdasági és politikai napilap szerint "a túléléséért küzd" az évtizedeken keresztül vallott egyetértés az egyesült Európa közös jövőjéről. A Lidové Noviny konzervatív napilap szerint ugyanakkor a görögországi parlamenti választás eredménye több tanulsággal szolgál, mint a francia elnökválasztás, mivel ehhez hasonló feszültség kezdi feszíteni a spanyol társadalmat is, és senki nem tudja, hogy mindez idővel nem éri-e el Portugáliát, Olaszországot, sőt talán Franciaországot is.

Forrás: AFP/Bertrand Guay

A nemzetgyűléis választásokig biztos kemény lesz

A Die Welt konzervatív német lap szerint ugyan sok akadály miatt borulhat a német-francia tandem, de Berlinben nem az új elnök miatt kell aggódni, hanem Franciaország állapota miatt. "Találó az a mondás, hogy Franciaország nélkül semmi nem működik Európában", de a kérdés inkább az, hogy "mi az, ami egyáltalán működőképes Franciaországgal" - írta a lap.

A Handelsblatt német üzleti lap kommentárja szerint nem forradalom történt Párizsban , és Németország nem veszíti el legfontosabb partnerét az EU-ban, hiszen Hollande már világossá tette, hogy a német kormánnyal együtt kíván cselekedni". A Financial Times Deutschland viszont aról írt, hogy "korszakváltás" történt Merkel számára is, mert a német kancellár igyekezett elkerülni, hogy leváltotsák Nicolas Sarkozyt. "Ez igen kellemetlen Merkel számára. Nem annyira azért, mert Hollande veszélyeztetheti az eurómentési művelet sikerét, hanem azért, mert Merkel európai hegemóniáját fenyegeti Hollande követelése, hogy egészítsék ki növekedésösztönző elemekkel a fiskális paktumot".

A Der Tagesspiegel szerint Hollande várhatóan legalábbis a júniusi nemzetgyűlési választások végéig, "tapodtat sem enged" a fiskális paktum "beruházási elemekkel való gazdagításának" tervéből. Franciaországban június 10-17-én tartják a nemzetgyűlési választásokat. A szenátusban már tavaly ősz óta baloldali többség van.

Veszélyes fordulattól tartanak

A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint Hollande-nak sürgősen bizonyítani kell, hogy kész konstruktívan közreműködni az euróválság megoldásában, és nem keresi a vitát Németországgal. A lap figyelmeztetett, végzetes lehet, ha Hollande győzelmét Európa országaiban annak jeleként értékelik, hogy a költségvetések szanálása lekerülhet a napirendről.

Londoni pénzügyi elemzők szerint Hollande megszorítás-ellenessége ugyan rövid távon jót tehet a valutauniós növekedési kilátásoknak, de veszélyes fordulatot is eredményezhet az euróövezeti adósságválságban.

Hollande jobban megváltoztatja majd Európát, mint Franciaországot - írta a Die Presse osztrák konzervatív lap. A lap is figyelmeztetett, hogy választási ígéretei teljesítésével Hollande meggyorsítja annak folyamatát, hogy Franciaország újabb Görögországgá váljon, ami jelenlegi formájában az euró végét jelentené.