Álmatlan lakók miatt tiltották be a tehénkolompot egy osztrák faluban

tehenek koloppal a nyakukban, legelő szarvasmarhák
Vágólapra másolva!
Az elviselhetetlen éjszakai kolompolás miatt jelentettek fel egy tehenészgazdát egy apró osztrák település lakói. A bíróság az álmatlan falusiak mellé állt, és betiltotta a faluban a hagyományosnak számító tehénkolompot.
Vágólapra másolva!

Bíróság kötelezett egy osztrák gazdát arra, hogy vegye le a hagyományosnak számító kolompokat tehenei nyakáról, mivel a hangos kolompolás miatt a környék lakói nem tudnak aludni - írja a Spiegel című német lap online kiadása. A kedden meghozott jogerős ítélet szerint lakott területen a kolompoló tehén nem tekinthető védendő hagyománynak, és nincs is rá szükség, ha a teheneket elkerített legelőn tartják, és nem zegzugos hegyoldalakban.

Bár a tehénkolompolás hangja összenőtt a vidéki Ausztria fogalmával, a 3000 lakosú Stallhofen lakói megelégelték, mivel a tehenek közvetlenül a házaik mellett csörömpöltek egész éjjel. A zajt tovább erősítette, hogy az állatok kolompjaikat a fém itatóvályúhoz csapkodták - írja a lap. Az ügyben ítélkező bíró, Erich Kundegraber az után döntött a kolompok betiltásáról, hogy maga is ellátogatott a faluba, és személyesen meggyőződött róla: a hatalmas zaj miatt nem lehet aludni.

Forrás: AFP/Photonostop/Brigitte Merle
A kolomp nem mindig idilli - képünk illusztráció

A teheneket tartó gazda korábban azzal érvelt, hogy a hagyományos kolompoknak általában megnyugtató hatásuk van, ez azonban nem győzte meg a bírót. Az ítélet kimondta: a tehenek tartásának módja elfogadhatatlan, ha az állatok elkerített karámban is kolompot hordanak lakott területen, és a kolompolásukkal éjszaka is hangos zajt csapnak, ami megzavarja a szomszédok nyugalmát.

A döntés értelmében a teheneket tartó gazda pénzbüntetésre számíthat, ha a jövőben sem veszi le a kolompokat állatairól. A Spiegel szerint az egyelőre nem egyértelmű, hogy a bírósági ítélet mekkora mértékben teremt precedenst, és hogy emiatt széles körben is visszaszorulnak-e a tehénkolompok az osztrák vidékről.