Elengedik a Pussy Riot egyik tagját

2012.10.10. 13:22

A punkegyüttes két tagjnál helyben hagyta az elsőfokú ítéletet a moszkvai fellebbviteli bíróság, így a két lányra két év javító-nevelő tábor vár.

A fellebbviteli bíróság szerdán helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban "punkimát" tartó Pussy Riot együttes két tagjánál, harmadik társuk azonban szabadon távozhat, mert esetében az ítéletet felfüggesztették.

A bíróság elnöke azt mondta, hogy Nagyezsda Tolokonyikova és Marija Aljohina esetében meghagyták a két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetést, míg Jekatyerina Szamuceviccsel szemben felfüggesztették annak végrehajtását. A három lányt vallási gyűlöletkeltésért ítéleték el, amiért nem sokkal a Putyin győzelmét hozó elnökválasztás előtt azt kérték Szűz Máriától, mentse meg Oroszországot Putyintól.

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Nagyezsda Tolokonyikova arca egy kivetítőn a szerdai meghallgatáson. A képre kattintva galéria nyílik!

Az együttes tagjai a szerdai meghallgatáson ártatlannak vallották magukat. Marija Aljohina elmondta, azért mentek a templomba, hogy kétségbeesett tiltakozást tartsanak a politikai elit ellen. "Meglehet, hogy ez a forma nem elfogadható a néptömegek számára, láthatóan társadalmunk erre nem kész, akárcsak a punkima megértésére". Aljohina egyben ismételten bocsánatot kért minden hívőtől.

Hasonlóképpen ártatlannak vallotta magát két társa, Jekatyerina Szamucevics és Nagyezsda Tolokonnyikova, aki cáfolta azt is, hogy ő a vallás ellen tiltakozott volna, mint mondta, nem vallásgyűlölő. Hangoztatta, kész bocsánatot kérni, ha megbántotta az embereket, de nem lehet megbánást tanúsítani, ha a történteket vallásellenességnek tekintik, mert nem az volt.

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
A három lány üvegfal mögött a bíróságon

Az ügyvédek szerint nem volt meg a bűncselekmény minden tényállási eleme, az elsőfokú bíróság alaptalanul állapította meg, hogy tetteikben megmutatkozott a vallásellenesség és a gyűlölet. Violetta Volkova ügyvéd kiemelte, hogy a "punkima" idején kevés ember tartózkodott a székesegyházban, az akció nem zavarta meg a szentély működését, továbbá védencei nem mentek az oltárhoz.

Korábban az orosz ortodox egyház egy nyilatkozatban jelezte: meg kellene kegyelmezni a Pussy Riot három bebörtönzött tagjának, amennyiben a fellebbviteli tárgyaláson megbánást tanúsítanak. Putyin orosz elnök ugyanakkor nemrég arról beszélt, hogy az elsőfokú bíróság helyesen döntött. Megengedhetetlen ugyanis, hogy az együttes tagjai aláássák az orosz társadalom alapjait és értékeit, megpróbálják megsemmisíteni az országot. A védőügyvédek szerint az elnök kijelentései nyomásgyakorlást jelentettek a fellebbvitelei bíróságra.

A nemzetközi vihart kavart ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja el.