Kocsijában lőtte ki Izrael a Hamász katonai parancsnokát

Ahmed al-Dzsabarinak, a Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnya parancsnokának égő autója Gázában
Vágólapra másolva!
Légi csapással lőtte ki Izrael a palesztin Hamász katonai szárnyának vezetőjét, majd legalább 20 katonai célpontot semmisített meg egy szerda este indított támadásban. Az akcióra válaszul a palesztinok rakétákat zúdítottak Izraelre, a kormány szerint egy szárazföldi invázió is a levegőben lóg. A Hamász közölte, "kitárult a pokol kapuja".
Vágólapra másolva!

Összehangolt légitámadást indított szerdán Izrael a Gázai övezet ellen, hogy így torolja meg a palesztin területekről egyre gyakrabban indított rakétatámadásokat. Az izraeli offenzíva egyik első légicsapásában megölték a Hamász palesztin radikális szervezet katonai szárnyának parancsnokát Ahmed al-Dzsabarit, aki négy éve a legmagasabb rangú megölt Hamász-vezető.

A légitámadást az izraeli hadsereg legalább húsz "katonai jellegű" célpont ellen indította a kora esti órákban. Izraeli katonai szóvivők szerint megsemmisítettek több tucat iráni gyártmányú, több mint negyven kilométeres hatótávolságú Fadzsr-5 rakétát, amelyeket földalatti raktárakban tároltak, és akár akár Tel-Avivig is képesek lettek volna eljutni.

A légicsapásoknak palesztinok szerint összesen hét halálos áldozata volt, köztük a Hamász katonai vezetője. Ő régóta az Izrael által legkeresettebb személynek számított, a zsidó állam elleni több támadással, valamint Gilád Salit izraeli katona 2006-os elrablásával vádolták. Helyszíni beszámolók szerint a parancsnok kocsiját érte találat, tökéletes célzással lőtték ki, az autó utastere teljesen kiégett. A Hamász fegyveres szárnya vezetőjének megölése után bejelentette, hogy Dzsabari kivégzése "megnyitotta a pokol kapuit".

Készek az invázióra is

Izraeli források szerint a támadásra válaszul a palesztin területről is rakéták záporoztak izraeli területre. Az izraeli tízes tévécsatorna esti hírei szerint az ország déli része "folyamatosan rakétatűz alatt van". Benjámin Netanjahu miniszterelnök este rendkívüli kormányülést hívott össze, majd kijelentette, hogy a hadsereg szükség esetén kész kiterjeszteni a Felhőoszlop nevet viselő hadművelet.

Ehud Barak védelmi miniszter azt mondta: "Izrael nem törekszik háborúra, de a Hamász provokációi cselekedetre késztették, mert nem hagyhatja, hogy polgárait lőjék, ahogy azt bármely más állam sem engedné". Az izraeli hadsereg felfüggesztette szokásos gyakorlatait is, és számos egységet a gázai határhoz vezényelnek. Egy katonai szóvivő szerint a hadsereg szükség esetén egy szárazföldi műveletre is készen áll. Jeruzsálemi közlés szerint Simon Peresz államfő személyesen tájékoztatta a műveletről Barack Obama amerikai elnököt is.

Mérsékletre intenek

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a támadások után felszólította Izraelt és a Hamászt, ne engedjék, hogy fokozódjon a feszültség a Gázai övezetben. Mohamed Murszi egyiptomi elnök arra utasította országa ENSZ-nagykövetét, hogy kérje az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását a légicsapások miatt. A palesztinok hasonló kéréssel éltek az ENSZ székhelyén.

Forrás: AFP/Mahmud Hams
Ahmed al-Dzsabarit azt autójában lőtték ki

Jasszir Ali, Murszi szóvivője azt is közölte: az elnök úgy döntött, tiltakozásul visszahívják Egyiptom izraeli nagykövetét, és felszólította a külügyminisztériumot, hogy rendelje be Izrael kairói nagykövetét. A kairói székhelyű Arab Liga szombaton minden bizonnyal rendkívüli ülésen fogja megtárgyalni az izraeli támadást. Ezt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kérte.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felszólított a támadások és az erőszak leállítására. A brit és a francia külügyminisztérium visszafogottságra szólította fel a szemben álló feleket, és arra, hogy kerüljék el a konfliktus "veszélyes kiéleződését".

Az izraeli vasút szerda este járatsűrítést jelentett be, mert a hadművelet kezdetét követően sokan az ország északi részén lakó rokonaikhoz, barátaikhoz utaznak a zsidó állam déli részéből. Televíziós beszámolók szerint csütörtökön nem lesz tanítás az ország déli részén, a Hamász rakétáitól tartva az ott élők többsége már az éjszakát is óvóhelyek fedezékében tölti. A Hamász is bejelentette, hogy csütörtökön a Gázai övezetben tanítási szünetet tartanak.