Egyre több a vevő Putyin fegyvereire

Vágólapra másolva!
A szíriai polgárháború is közrejátszott abban, hogy az orosz fegyvereladások rekordszintre emelkedtek az idén. Az orosz elnök közlése szerint 14 milliárd dollárért adtak el külföldi országoknak fegyvereket. Az orosz fegyver nem olyan olcsó, mint a kínai, de nem is olyan jó, mint a nyugati, mégis viszik.
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyverexport rekordszintre emelkedett az idén, 14 milliárd dollárt (3000 milliárd forint) ért el - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök. A növekedésben szerepet játszanak a szíriai fegyvereladások - írta a Reuters.

Oroszország a világ második legnagyobb fegyverexportőre, és 2012-ben új vevőkre is talált délkelet-ázsiai és afrikai országokban. Annak ellenére növekedett az orosz export, hogy technológiailag nem éri el a nyugati gyártók szintjét, de nem is olyan olcsó, mint a kínai gyártmány.

Oroszország még 2011-ben 1 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket Szíriának, amelynek kormányzata polgárháborút vív a felkelőkkel. A nyugati országok kritizálják emiatt Putyinékat, aki szerint viszont a fegyverszállítás nem sért nemzetközi jogot, és nem célja az Aszad-rezsim támogatása, csupán a szovjet időszakból örökölt kötelezettségek teljesítése.