Nem éri meg magyarnak születni

átlagmagyar
Vágólapra másolva!
Svájcba, Ausztráliába vagy Norvégiába éri meg születnünk - állítja az Economist Intelligence Unit egyik friss felmérése, ami az országok jövőbeli helyzetét vizsgálta aszerint, milyen lehetőségei lesznek felnőttkorában egy ma megszülető gyereknek. Magyarország - holtversenyben Horvátországgal - a 46-ik helyen áll, míg a legkevesebb esélye a boldogulásra egy Nigériába született gyereknek van.
Vágólapra másolva!

A nyolcvanas években a világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett azt mondta, hogy azért ilyen sikeres, mert jókor, jó helyre született: az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államok most is előkelő helyen szerepel az ezt vizsgáló listán, de ma Svájcba éri meg a leginkább születni - derült ki az Economist Intelligence Unit (EIU) egyik friss felméréséből.

A várható életminőséget vizsgáló kutatásban azt próbálták meg kiszámítani a kutatók, milyen lehetősége van egy most megszülető gyermeknek arra, hogy egészséges, biztonságos és termékeny életet élhessen. Az elemzés 11 változót nézett meg a bűnözés alakulásától kezdve az ország földrajzi elhelyezkedésén át, a világgazdaság alakulásáig egészen a polgárok boldogság-érzetéig számos területet. Majd ezeket a számokat megpróbálta kivetíteni 2030-ig, hogyan alakulnak, 2030 ugyanis az az év, amikor egy ma megszülető gyermek felnőtt korba lép.

Az EIU szerint gazdasági világválság ellenére bizonyos szempontból, még sosem voltak ennyire jó körülmények a világon, mert például sosem volt ilyen magas az emberek jövedelme, de a születéskor várható élettartam is folyamatosan növekszik, és a politikai szabadságjogok terén is jelentős javulás érezhető Észak-Afrikában és a Közel-Keleten egyaránt. Másrészt a válság mély lenyomatokat hagy a hétköznapjainkon, különösen a munkanélküliséget és a biztonságérzet tekintetében - írják.

Mindezek tükrében az EIU megállapította, hogy a svájci újszülöttek a legszerencsésebbek, míg második legszerencsésebbek ausztrál társaik. A top tízbe jellemzően kis gazdaságok jutottak, melyeknek a fele európai és közülük csak egy az eurózóna tagja (Hollandia). Érdekes, hogy a nagy európai gazdaságok, mint Németország, Franciaország vagy Anglia nem szerepelnek különösebben jól, míg a déli országok szintén a mezőny hátulján kullognak. A korábban vezető Egyesült Államoknak idén csak a 16-ik helyet sikerült megszerezni, a gazdasági szempontból kiválóan teljesítő BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) pedig sehol sincsenek. A legrosszabb helyzetben a nigériai babák vannak, mert hazájuk az utolsó helyen végezett az EIU ranglistáján.