Vágólapra másolva!
67 éves korában meghalt Borisz Berezovszkij milliárdos orosz üzletember.
Vágólapra másolva!

Meghalt az egyik legismertebb orosz oligarcha, a milliárdos üzletember Borisz Berezovszkij. A hírt az üzletember veje Facebook oldalán tette közzé - írta a Russian Times. A halálhírt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, de Damian Kudriavcsev, a Berezovszkij által korábban tulajdonolt Kommerszant Kiadóház egykori vezetője azt mondta, hogy az üzletember ma délelőtt 11 órakor hunyt el Londonban. Twitter üzenetében azt írta, hogy a halál körülményei nem utalnak erőszakosságra. A rendőrség jelenleg is az üzletember házánál helyszínel.

Veje, Egor Schuppe szerint Berezovszkij az utóbbi időben depressziós volt, nem tartotta a kapcsolatot a barátaival és az ismerőseivel, gyakran inkább otthon maradt, mintsem kimenjen az utcára. Egy neves moszkvai ügyvéd Alekszandr Dobrovinszki azt írta, hogy az üzletember öngyilkos lett. Az ügyvéd szerint Berezovszkij elveszette vagyonának jelentős részét, ugyanis augusztusban 5,6 milliárd dollárt kellett Abramovicsnak fizetnie, mert elvesztett egy pert, ami a komoly profitot termelő olajvállalat, a Szibnyeft tulajdonlása körül folyt. Az üzletembernek tobábbi 56 millió dollárnyi perköltséget is ki kellett fizetnie.

Forrás: AFP/Andrew Cowie
Berezovszkij a londoni főbíróság épülete előtt 2012-ben

Az egyik orosz tévécsatorna szerint Berezovszkij holttestét házának fürdőszobájában találták meg. A társaság azt is megtudta, hogy az üzletember az elmúlt héten több szívrohamon is átesett.

Berezovszkij a 90-es évek elején kétes privatizációs ügyletekkel szerezte milliárdos vagyonát. Borisz Jelcin elnöksége alatt a Kreml bizalmába férkőzött, de kiesett Jelcin utódja, Vlagyimir Putyin kegyeiből. 2000-ben el is menekült az országból, hogy elkerülje a felelősségre vonást pénzmosás vádja miatt. Azt állította, hogy az ellene felhozott korrupciós vádak politikai indíttatásúak.