A kormány vegyifegyvert használhatott Szíriában

Vágólapra másolva!
Hírszerzési jelentések alapján gyanítható, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen. Az ENSZ és az USA vizsgálódna, de Obama elnök nem akar háborút minden áron.
Vágólapra másolva!

Amerikai és szövetséges hírszerző szervek előzetes értékelése szerint a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be a héten Damaszkusz közelében - írta a Reuters.

A nevük mellőzését kérve nyilatkozó amerikai és európai hírszerzési források arra figyelmeztettek, hogy következtetésük a jelenlegi szakaszban még előzetes és a minden kétséget kizáró bizonyíték megszerzése napokig, hetekig, sőt, akár tovább is eltarthat. Kizártnak tartják azonban, hogy a támadást Bassár el-Aszad elnök kormányától származó, magas szintű felhatalmazás nélkül hajtották volna végre.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkár szóvivője közölte, hogy "alapos, pártatlan és azonnali kivizsgálást" akar az állítólagos vegyi támadással ügyében és ismételten sürgette, hogy a szíriai kormány tegye lehetővé a világszervezet szakértőinek a helyszíni mintavételt.

Az ENSZ New York-i székhelyén bejelentették, hogy szombaton Damaszkuszba utazik Angela Kane, a világszervezet leszerelési főképviselője, aki szorgalmazni fogja, hogy a szíriai vezetés az incidens helyszínére engedje a világszervezet vegyifegyver-szakértőit. A szakemberek Ake Sellstrom professzor vezetésével a korábban elkövetett támadások kivizsgálására, hétfőn érkeztek az arab országba.

Barack Obama amerikai elnök a CNN által pénteken sugárzott interjújában "súlyos aggodalomra okot adó, jelentős eseménynek" minősítette az állítólagos vegyifegyver-támadást, de óvott attól, hogy az Egyesült Államok sürgősen egy nemzetközi felhatalmazás nélküli, költséges intervencióba kezdjen.

A Pentagon aktualizálta a potenciális szíriai célpontok számát arra az esetre, ha Obama elnök katonai lépésre szánná el magát - írta a Wall Street Journal. A lap által név nélkül megszólaltatott katonai források szerint ennek célja nem az Aszad-rezsim megdöntése, hanem annak megbüntetése lenne.

A potenciális célpontok között szerepelnek a háború folytatásához szükséges "kormányzati funkciók", valamint a szíriai hadsereg "célba juttatási kapacitásai és rendszerei". Ezek szolgálhatják közvetlenül a mérgesgáz bevetését és a támadások elősegítését, a skála a csapatvezetési központoktól a tüzérségi egységekig terjed.

A légicsapások legszűkebb forgatókönyve szárnyas rakéták bevetésével számol. Ebben ez esetben nem kellene amerikai harci gépeket vezényelni a szíriai légtérbe. A lap felhívta a figyelmet, hogy az Obama-kormány - többek között Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke is - fenntartással viszonyul a Szíria elleni katonai intervencióhoz, beleértve ahhoz is, hogy a felkelők védelmére légtérzárat hozzanak létre. A szárazföldi erők beavatkozását Washington kategorikusan kizárja.

Sajtóértesülések szerint a külügyi, védelmi és hírszerzési vezetők csütörtöki fehér házi tanácskozásán nem született döntés a beavatkozásról. A szíriai kormány tagadta a vegyi támadással kapcsolatos jelentéseket, de mindeddig nem válaszolt nyilvánosan a vizsgálatot sürgető felszólításokra.