Felrobbantották Irán bejrúti nagykövetségét

Vágólapra másolva!
Kettős robbantásos merényletet követtek el Irán bejrúti nagykövetsége ellen kedden. A robbanásoknak közel kéttucat áldozatuk van, köztük iráni diplomaták.
Vágólapra másolva!

Legalább 23 ember meghalt, 146-an megsebesültek, amikor két, egymást követő robbanás rázta meg Irán bejrúti nagykövetségét kedden. Az áldozatok között van az iráni kulturális attasé is, Ebrahim Anszari.

A BBC brit közszolgálati adó szerint az egyik robbanást egy öngyilkos merénylő idézte elő, a másikat pedig egy autóba rejtett pokolgép. A Reuters hírügynökség szerint a térfigyelő kamerák felvételein látható, amint egy férfi a nagykövetség felé szalad, majd felrobbantja magát. A televíziós felvételeken holttestek, égő autók, megrongálódott épületek láthatók.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a libanoni hatóságok kedden kora délután még túlélők és áldozatok után kutattak a törmelék között.

A merényletet egy az al-Kaidához köthető dzsihádista csoport, az Abdullah Azzam Brigádok vállalta magára. Az iráni nagykövet Izraelt okolta, amely visszautasította ezt.

A merénylet hátterében feltehetően Irán szíriai polgárháborúban játszott szerepe áll. Teherán támogatja a libanoni síita Hezbollahot, amelynek harcosai Bassár el-Aszad szíriai elnök mellett harcolnak, de Irán közvetlenül is támogatja a szíriai elnököt.