Sörrel fizet az állam az amszterdami alkoholistáknak

Vágólapra másolva!
Korábban sok volt a gond Amszterdamban a munkanélküli alkoholistákkal: verekedtek, hangoskodtak az Oosterparkban. Egy alapítványnál azonban rájöttek, hogy néhány sörért cserébe akár utcát söpörni is hajlandóak.
Vágólapra másolva!

Amszterdam egyik legrégebbi parkjában, az Oosterparkban régóta gondot jelentett néhány alkoholista, akik napjaikat többnyire verekedéssel és üvöltözéssel töltötték, ráadásul a járókelőket is inzultálták. Több nő a rendőrségen is panaszt tett, hogy a parkban lógók sértegették.

A Rainbow Foundation nevű alapítvány azonban most feladatot talált az alkoholistáknak: a parkot és a környező utcákat takarítják. Bérük napi 10 euró, egy ebéd és 5 doboz sör, kettő reggel, kettő délben és egy délután, amikor befejezik a munkát. A projekt egyébként a holland állam és magánadományozók pénzéből működik, és egyelőre sikeresnek tűnik.

Gerrie Holterman, a Rainbow Foundation vezetője az AFP-nek beszélt a projekt céljairól. Szerinte a fontos az, hogy lefoglalják az alkoholistákat, rutint csempésszenek mindennapjaikba. A takarító alkoholistákkal így sokkal kevesebb a probléma, és kevesebb atrocitás éri az arra járókat is.

A programban résztvevőket egyébként két tízfős csoportba osztották, és mindkét csoport három-három napot dolgozik hetente. A munkanap 9-kor kezdődik két sörrel és – ha a munkások kérnek – kávéval, délben ebédet és még két sört kapnak, fél négykor, a műszak végén pedig még egy sört.

Az alkoholisták is elégedettek a programmal, szívesen takarítanak, és örülnek a rutinnak is, de azt mondják, ha nem járna sör is a munkáért, nem jönnének. „Alkohol kell ahhoz, hogy működjünk, ez a hátránya a krónikus alkoholizmusnak” – mondta az egyik munkás az AFP-nek. A résztvevőknek ugyanakkor nincs problémájuk azzal, hogy a munkaszervezők folyamatosan figyelik, mennyi sört fogyasztanak, 5 doboznál pedig sosem adnak többet.

Gerrie Holterman szerint lehetséges, hogy a projektet bizonyos országokban elítélik, de a holland pragmatizmusnak megfelel a struktúra. „Azt kell látni, hogy itt mindenki jól jár.” - mondta. A park és az utcák tiszták, az alkoholistáknak van mit csinálniuk, rendszert visznek az életükbe és az ivási szokásaikba is, ráadásul azt érezhetik, hogy társadalmilag fontos munkát végeznek.