Tízezer afrikai bevándorló tüntet Tel Avivban

Vágólapra másolva!
Több tízezer illegális afrikai menekült tüntetett vasárnap Tel-Aviv központjában munkavállalási jogot és jobb bánásmódot követelve az izraeli kormánytól - jelentette a katonai rádió. 
Vágólapra másolva!

„Szabadság igen, börtön nem” - skandálták a Rabin téren, a városháza előtt a tüntetők, tiltakozva az ellen, hogy gyűjtőtáborokban helyezik el az utóbbi években tízezres nagyságrendben az országba érkezett illegális afrikai bevándorlókat. Egyes helyi források 10 ezerre tették a tüntetők számát, mások 30 ezres tömegről beszéltek. A tüntetésről közölt képeken az látszik, hogy még a Rabin téren álló szobrokon is emberek ülnek.

A többnyire Szudánból és Eritreából származó menekültek tiltakozásának közvetlen kiváltó oka, hogy a múlt héten Tel-Aviv déli részén több száz afrikai menekültet fogtak el az idegenrendészeti hatóságok, és az érvényes tartózkodási engedély nélkülieket elzárták vagy felszólították, hogy jelentkezzenek a Negev-sivatagban számukra létrehozott gyűjtőtáborban.

Egy december 10-én elfogadott törvény értelmében az érvényes beutazási okmányok nélkül az országba érkezőket a hatóságok egy évig terjedően bírósági eljárás nélkül lefoghatják. Emberi jogi csoportok szerint az új törvény alapján már több 300 embert tartóztattak le. "Nem menekültként, hanem bűnözőként kezel bennünket Izrael" - fakadt ki egy Eritreából származó menekült.

A belügyi hatóságok adatai szerint jelenleg mintegy 55 ezer afrikai menekült tartózkodik Izraelben, akik általában gyalogosan érkeztek az egyiptomi határt illegálisan átlépve a Sinai-félsziget irányából a korábbi években, még a határon végighúzódó kerítésrendszer felépítése előtt.

Az izraeli kormány ezeket a menekülteket gazdasági menekültekként igyekszik kezelni, mert több politikus is attól tart, ha hagynák őket letelepedni az országban, veszélyeztetnék az állam zsidó jellegét (Szudánban és Eritreában is a muszlimoké a legnagyobb vallási közösség). Továbbá mivel a menekültek többsége legális munkát vállalni nem tud, így bűnözőként igyekeznek megélni. Tel Aviv déli-délkeleti részében (ahol a város legtöbb afrikai vendégmunkása él) a helyiek szerint rettenetes a közbiztonság.

A hatóságok ezért mindent elkövetnek, hogy a bevándorlókat visszaküldjék abba az országba, ahonnan érkeztek, a BBC szerint például tavaly 2600 afrikait sikerült visszafordítaniuk. A többség azonban marad, hiszen - mint állítják - életveszélyes lenne hazatérniük.