Mégsem lesz bálnasör Izlandon

Vágólapra másolva!
Komló és maláta helyett bálnahúslisztből készült volna ünnepi sörkülönlegesség Izlandon. A helyi egészségügyi hatóság azonban megakadályozta a forgalomba hozatalát.
Vágólapra másolva!

Megakadályozta a sokat vitatott, bálnahúslisztből készült sör forgalomba hozását az izlandi egészségügyi hatóság. A sör egyik alapanyagául szolgáló húslisztet gyártó bálnavadász cég nem rendelkezett engedéllyel arra, hogy emberi fogyasztás céljából állítsa elő a húslisztet, ezért leállíttatták a sör forgalomba hozását - közölte Helgi Helgason, a hatóság képviselője egy izlandi rádióban.

A Steojar magánfőzde a Hvalur bálnavadász vállalattal együttműködve Hvalur néven dobta volna piacra január végén a különleges sört. Az 5,2 százalékos alkoholtartalmú ital alapanyaga a maláta és a komló mellett bálnahúsliszt lett volna.

A készítők korábban közölték, hogy a már lefőzött ital ízében elsősorban a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományos áldozati ünnep, a Thorrablot ételeihez illik – mint a belsőségek, a birkahere, a fókauszony vagy a birkafej. A sört csak korlátozott ideig – január 4. és február 22. között –, és kizárólag csak Izlandon forgalmazták volna.

A sörfőzde vezetője, Dagbjartur Ariliusson az egészségügyi hatóság határozata után közölte, ügyvéddel vizsgáltatják meg a tényállást: amennyiben az helyes, elfogadják a döntést.

Az állatvédők hevesen bírálták a bálnasör ötletét. A Whale and Dolphin Conservation környezetvédelmi szervezet szerint "a lehető legerkölcstelenebb és legfelháborítóbb dolog egy gyönyörű, érző lényt egy sör egyszerű összetevőjévé degradálni".

Kövessen minket a Facebookon is!