Őrizetbe vették a belgrádi Nikola Tesla repülőtér vezérigazgatóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy a reptérnek kárt okozva adott engedményeket a WizzAirnek. A Wizz Air szóvivője visszautasította a vádakat. 

Hivatali visszaélés gyanújával őrizetbe vették szerdán a belgrádi Nikola Tesla repülőtér vezérigazgatóját, Velimir Radosavljevicet - tájékoztatott a szerb belügyminisztérium.

A közlemény szerint Radosavljevic a Wizz Air légitársasággal való együttműködés során jelentősen megkárosította a Nikola Tesla repülőteret.

A Nikola Tesla vezérigazgatója és a Wizz Air 2011 márciusában kötött szerződést, amelyben a gyanú szerint engedményeket tett a Wizz Airnek. Ennek következtében a fapados légitársaság több mint 207 millió dináros (556,83 millió forint) nyereségre tett szert a belgrádi repülőtér kárára az illetékekből és a reptéri szolgáltatásokból.

A Wizz Air közleményben reagált az ügyre. Visszautasítanak minden visszásságra utaló feltételezést a kettejük közötti kereskedelmi szerződéssel kapcsolatban – közölte Daniel de Carvalho a légitársaság szóvivője. Azt írta,”A valóságot nem tükröző állításokkal ellentétben a Wizz Air 2010 és 2013 között 800 százalékkal növelte utasszámát a belgrádi repülőtéren, eközben a reptér tejes forgalma 31 százalékkal nőtt”.

A szóvivő szerint a vádak mögött a „magas viteldíjú, monopolista álmokat szövögető légitársaság, az Etihad/Air Serbia” áll. A vádakat pontatlannak nevezte, és azt is írta, hogy „nagyon kényelmes időpontban” jöttek.

„Az Európai Unió éppen most vizsgálja az Etihad üzletet, a szerb állami támogatások bizottsága pedig nyilvánosságra hozta, hogy az Etihad/Air Serbia is élvezni fogja annak a nem átlátható támogatási rendszernek az előnyeit, amelyet kifejezetten az Etihad/Air Serbia átszálló utasokra koncentráló üzleti modelljének védelmében hoztak létre, és amely 100% adókedvezményt biztosít majd számukra, vagyis ez a magas viteldíjú légitársaság gyakorlatilag nulla repülőtéri adót fizet majd Belgrádban” – írta.