Az amerikaiak kimentenék a hegyre szorult jazidikat

2014.08.11. 10:25

Nagyszabású mentőakciót tervez az Egyesült Államok a Szindzsár hegyen rekedt jazidik számára. A negyvenezer ember fele vasárnap éjszaka már elmenekült a kurd harcosok segítségével, akik szíriai területről jöttek át a megsegítésükre.

Amerikai gépek csütörtök este óta dobnak le élelmiszert és vizet a hegyen rekedteknek, de ez kevés, ezért Washingtonban már tervezik, hogyan lehetne az összes embert biztonságba helyezni – mondta el a Reutersnek Ben Rhodes, Barack Obama helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

Segítenek a kurdok, és az Egyesült Államok folyamatos párbeszédet folytat a menekültek ügyében az ENSZ-szel és külföldi partnereivel – tette hozzá.

Egynapos gyalogút

A jazidik egy része veszélyes hegyi utakon, Szírián keresztül sikeresen átmenekült a hegyet körülvevő iszlamisták állásain. Egy egész napon keresztül kellett gyalogolniuk, hogy biztonságba jussanak – írta a brit The Guardian. Az utat a kurd harcosok tisztították meg előttük.

A menekülésüket a Szíriából segítségükre siető kurdok és az Iszlám Állam állásai elleni amerikai légicsapások tették lehetővé, mert a dzsihádisták emiatt kénytelen voltak hatórányi időre visszavonulni.

Levegőből érkezik a segítség

Az amerikai hadsereg szombaton négy légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam állásai ellen. Nagy-Britannia légi úton küldött élelmiszert és vizet a hegyen lévőknek, továbbá Irak, valamint Törökország is küldött segélycsomagokat. Az ejtőernyővel ledobott amerikai élelmiszercsomagok nagy része azonban a szemtanúk szerint szétesett a földre éréskor.

Ráadásul csupán a rászorulók tizedéhez jutnak el, mert bár a dzsihádisták nem hatoltak be mélyen a környékre, szemtanúk beszámolói szerint a pilóták félnek megközelíteni a hegyet, ezért minden szállítmányokat a csúcsnál dobják le, amelyet korábban az iraki és az amerikai hadsereg is bázisként használt.

A brit légierő is szállít segélyeket a jazidiknakForrás: AFP/Steve Lympany

Szomjúság és betegség

Beszámolók szerint két jazidik lakta falu is változatlanul körül van véve, az Iszlám Állam által adott határidő pedig hamarosan lejár. Eszerint kivégeznek mindenkit, aki nem tér át az iszlámra, nem áll be a dzsihádisták közé, és nem adja át nekik az asszonyát.

Mohammad Sia al-Szudáni iraki emberi jogi miniszter úgy véli, ötszáz jazidit ölhettek meg a múlt héten; sokukkal a dzsihádisták végeztek, másokkal a kiszáradás és betegségek. Az UNICEF becslése szerint az áldozatok közül legalább negyven gyerek.

Barzani fegyvert kér

A kurdok sürgetik az Egyesült Államokat, hogy folytassa a dzsihádisták bombázását, Maszud Barzani, az iraki kurdok elnöke pedig a hétvégén azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy adjon fegyvert a kurdoknak az Iszlám Állam visszaveréséhez.

„Nem egy terrorista szervezettel harcolunk, hanem egy terrorista állammal" – hangsúlyozta Bargani Laurent Fabius francia külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.