Több mint száz koreait avatott boldoggá Ferenc pápa

Ferenc pápa, Dél-Korea, bal oldali hasábba
Pope Francis (C) is greeted by Catholic worshippers as he arrives to lead a mass at Gwanghwamun Square in central Seoul on August 16, 2014. Pope Francis beatified 124 early Korean martyrs August 16 at a mass in Seoul and challenged the massive crowd to ask what values they might be willing to die for in an increasingly materialistic, globalised world. AFP PHOTO / POOL / Lee Jin-man
Vágólapra másolva!
Boldoggá avatta Ferenc pápa szombaton azt a 124 koreai katolikus mártírt, akik a helyi egyház alapítói voltak, de meg kellett halniuk hitük terjesztése miatt.
Vágólapra másolva!

A katolikus egyházfő Szöulban több százezer - a helyi sajtó szerint közel egymillió - hívő előtt celebrálta a misét, amelynek középpontjában az 1791-1881 között elhunyt mártírok személye és példája állt. A mártírok öröksége örökké hozzá fog járulni a béke és az emberi értékek fontosságának hangsúlyozásához Dél-Koreában és világszerte - emelte ki a szentatya. "Emlékezetük minden jóakaratú nőt és férfit arra ösztönözhet, hogy egymással harmóniában, egy igazságosabb, szabadabb és békésebb társadalomért dolgozzanak" - tette hozzá.

A pápa ismét felhívta a figyelmet a szegénység elleni küzdelem fontosságára, és emlékeztetet arra, hogy a növekvő nincstelenséggel párhuzamosan óriási vagyonok is léteznek. Emlékeztetett Krisztus azon tanítására, hogy minden hívőnek segítenie kell a hiányt szenvedőket. Ismét külön imádkozott az egyházfő az áprilisi kompbalesetben elhunytakért, illetve hozzátartozóikért is.

Ferenc pápa Dél-Koreában Forrás: AFP/Lee Jin-Man

A most boldoggá avatott mártírok nem külföldi misszionáriusok voltak, hanem a keresztény hitre áttért helyi hívők. Azért kellett meghalniuk, mert koruk vezetői attól féltek, hogy vallásuk gyorsan elterjed, és veszélyezteti a konfucianizmuson alapuló helyi ideológia uralmát. A boldoggá avatottakat a katolikus egyház később szentté is avathatja.

Ferenc pápa ötnapos látogatáson tartózkodik Dél-Koreában, ez a tervek szerint hétfőig tart. Személyében 15 év után először jár katolikus egyházfő Ázsiában.