A jobbikos megfigyelő szerint rendben zajlottak a kelet-ukrajnai választások

Gyöngyösi Márton, jobbik, lakossági fórum Üllőn
Vágólapra másolva!
Gyöngyösi Márton a hivatalos moszkvai álláspontot osztva úgy látta, hogy tisztességesek és átláthatóak voltak az ukrajnai szakadár területeken vasárnap megtartott választások.
Vágólapra másolva!

A magyar Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szerint a választások abszolút tisztességesek voltak, átláthatóan és jól szervezetten zajlottak le – írja az orosz RIA Novosztyi hírügynökség. A jobbikos Gyöngyösi Márton tagja volt annak a külföldi megfigyelőcsoportnak, amely elsősorban a különböző európai szélső bal- illetve jobboldali pártok és mozgalmak képviselőiből verbuválódott.

A most lezajlott választások szervezőinek komoly kihívásokkal kellett szembenézniük. A Donbász-vidéken háború folyik és humanitárius katasztrófa van kialakulóban. Ezért nem beszélhetünk tipikus választásokról. De a demokrácia alapjai abban rejlenek, hogy az emberek a saját kezükbe vehetik a saját sorsuk irányítását. Ezek a választások abszolút tisztességesek, átláthatóak, jól szervezettek és sikeresek voltak – idézi a magyar radikális politikus szavait az orosz sajtó.

Az Euromajdan a Twitteren tette közzé a választásokra érkezett külföldi megfigyelők listáját, Anton Shekhovtsov pedig saját blogján a teljes listát. Kivétel nélkül szélsőgéses politikai irányzatúaknak írják le őket. Van köztük görög sztálinista, belga nemzeti bolsevista, de megtalálható köztük a Forza Italia politikusa is. Érdekesség, hogy a Jobbikot szélsőjobboldali (extreme right) szervezetként nevezik meg.

A kelet-ukrajnai választásokat megfigyelő külföldi politikusok listája Forrás: Euromajdan

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat bejelentette, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban megtartott törvénytelen választásokon megfigyelői minőségben részt vett külföldi állampolgárokat nemkívánatos személyeknek fogják nyilvánítani Ukrajnában, mert "tevékenységükkel megvalósították a terroristák támogatásának bűntettét", ezzel - megfogalmazásuk szerint - a banditák társtetteseivé váltak.

Gyöngyösi Márton Fotó: Nagy Attila - Origo

A luhanszki régióban a hivatalos adatok szerint közel 630 ezren, azaz a választásra jogosultak több mint 62 százaléka járult az urnákhoz, míg a Donyeck-vidéken az egymilliót is meghaladta a szavazók száma.