Támogatják amerikai szakértők, hogy meleg férfiak is adhassanak vért

Vágólapra másolva!
Enyhített az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság azon a szabályozáson, amelynek alapján az AIDS-járvány kitörése, 1977 óta nem adhattak vért meleg és biszexuális férfiak az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az FDA honlapján még mindig az olvasható indoklásként, hogy a meleg és biszexuális férfiakat kiemelten veszélyezteti a HIV, a hepatitis B és több olyan fertőzés, amelyik véradáson keresztül is továbbadható.

A hivatal illetékes testülete csütörtökön megvizsgálta a statisztikai adatokat, és meghallgatott több szakértőt, akik szerint az életre szóló tilalom diszkriminatív és ma már szükségtelen is, hiszen a technológiai fejlődésnek köszönhetően a fertőzésveszély a legtöbb esetben elenyészően kicsi.

Ezek után a testület 16-2-es arányban szavazta meg a módosítást, amely szerint mostantól adhatnak vért azok a férfiak, akiknek ugyan volt homoszexuális kapcsolatuk, de egy éven keresztül megtartóztatták magukat az ilyesfajta szextől – számolt be a Bloomberg Businessweekre hivatkozva az amerikai Time magazin.

A hetilap internetes kiadása emlékeztetett arra is, hogy a testület döntésének elfogadása nem kötelező az FDA számára.

Több országban, így Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Kanadában már enyhítettek a korábbi szabályozáson, így ott is adhatnak vért meleg és biszexuális férfiak, ha egy-öt éven belül nem volt szexuális kapcsolatuk a saját nemük tagjával.