Líbia ellenzi az EU katonai terveit

Illegális menekültek a Földközi-tengeren
Egy máltai hajó vette fel a túlélőket
Vágólapra másolva!
Líbia nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió katonai eszközökkel szeretné megakadályozni az emberkereskedőket abban, hogy menekülteket csempésszenek a Földközi-tengeren keresztül Európába. A terveket hamarosan az ENSZ BT elé terjesztik jóváhagyásra.
Vágólapra másolva!

Líbia nagy-britanniai nagykövete a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az EU célja nem világosak és „nagyon aggasztóak”. Brüsszel katonai eszközökkel akarja megakadályozni az embercsempészetet, és ENSZ-felhatalmazás kér arra, hogy líbiai vizeken elpusztítsa vagy megállítsa a hajókat.

Megelőzni a tragédiát

Az akció célja megakadályozni, hogy a lélekvesztőkön útnak induló menekültek a tengerbe fulladjanak.

Az ENSZ becslései szerint csak idén már 60 ezer ember indult útnak Európa felé Észak-Afrikából, és 1800-nál többen vesztették életüket – húszszor többen, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az EU-ban vita folyik arról is, hogy kiterjesszék a tengeri mentőakciókat, és kvótát szabjanak meg a tagállamok számára, hogy hány menedékkérőt helyezzenek el a területükön. Utóbbiról szerdán tárgyal majd az Európai Bizottság.

Idén már 60 ezren indultak útnak Forrás: MTI/AP/Francesco Malavolta

Kétséges, hogy elfogadják

A kvótarendszert el kell fogadniuk a tagállamoknak, ez azonban erősen kérdéses, mert több ország is élesen ellenzi azt.

A tervezett lépéseket jövő hétfőn terjeszti az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé jóváhagyásra Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője. Brüsszel a világszervezet alapokmányának 7. fejezetére hivatkozik, amely a nemzetközi béke fenntartása érdekében lehetőséget ad erő alkalmazására.

A tervezetet a BT négy uniós tagállama – az állandó tag Franciaország és Nagy-Britannia mellett Spanyolország és Litvánia – fogalmazta meg, de a brit Independent szerint kétséges, hogy megkapják-e a jóváhagyást.

Az ENSZ becslései szerint idén már 1800-nál többen vesztek a tengerbe Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Lukasz Masztisz

A dzsihádisták erőszakkal fenyegetnek

Az EU terveit élesen ellenzi Ibrahim Dabbasi, Líbia ENSZ-nagykövete is. Szerinte a legkönnyebben úgy lehetne kezelni a menekültválságot, ha a Nyugat felfegyverezné a kormányt, amely így képes lenne felvenni a harcot az iszlám szélsőségesekkel.

A tengerparti fővárost, Tripolit ellenőrzése alatt tartó milícia pedig egyenesen azzal fenyeget, hogy szembe fog szállni az EU-erőkkel.