Megoldást hozhat Szíriában a párizsi tragédia

isis iszlám állam
A Kurdish fighter walks by a wall bearing a drawing of the flag of the Islamic State (IS) group in the northern Iraqi town of Sinjar, in the Nineveh Province, on November 13, 2015. Iraqi Kurdish leader Massud Barzani announced the "liberation" of Sinjar from the Islamic State group in an assault backed by US-led strikes that cut a key jihadist supply line with Syria. AFP PHOTO / SAFIN HAMED
Vágólapra másolva!
Egy hétvége alatt annyi, a kompromisszum irányába mutató nyilatkozat hangzott el a szíriai helyzetről, amennyi korábban soha. Biztos összefüggés nincs, de talán a párizsi tragédia is hozzájárult ehhez.
Vágólapra másolva!

Ha hihetünk a közleményének, a péntek esti párizsi vérengzést az Iszlám Állam követte el. Ezt ugyan van, aki vitatja – azt állítva, hogy inkább az al-Kaida tette –, de mivel saját bevallása szerint a francia elnök is az első verziónak hisz, tekintsük ezt kiindulópontnak.

Másfél hónapja kapnak a franciáktól

Az ISIS azt is állítja, hogy azért mészároltak a francia fővárosban, mert a párizsi kormány részt vesz az ellenük szerveződött, 2014 augusztusa óta élesben működő nyugati koalícióban. Olyannyira, hogy szeptember végén – néhány nappal Moszkva hasonló lépése előtt – Francois Hollande szintet lépett, bejelentve, hogy a francia légierő is bekapcsolódik a harcokba.

Bevetés előtt egy Rafale vadászgép Forrás: AFP

Sőt, november elején arról is döntöttek, hogy egyetlen repülőgép-hordozójukat, a Charles de Gaulle-t is csatasorba állítják az ISIS ellen, pénteken pedig,

nagyjából nyolc órával a vérengzések előtt,

Stephane Le Foll kormányszóvivő azt is elárulta, hogy a hordozó szerdán indul a térségbe, jelentősen növelve Párizs ottani képességeit.

A franciák eddig tizenkét vadászgépet állomásoztattak a régióban, hat Rafale-t az Egyesült Arab Emírségekben (szintén múlt heti hír, hogy Abu-Dzabi 60 darabot rendel a francia harci gépből, 10 milliárd dollár értékben), hat Mirage 2000-est pedig Jordániában.

Szerdán indul Szíria felé a Charles de Gaulle Forrás: AFP/Patrick Baz

Nem újdonság

Az tehát, hogy a franciák a párizsi tragédia után megsorozták az Iszlám Állam központját, a kelet-szíriai Rakkát, újdonságot semmiképp sem jelent, valószínűleg a pénteki események után vetült rá nagyobb figyelem. Ahogy a franciák alapállása sem valószínű, hogy hamar megváltozik: támadják az ISIS-t, de hangosan követelik Bassár el-Aszad távozását – pénteken kaptak is érte az érintettől.

A szír kormánynak Putyin politikája szimpatikusabb Forrás: RIA Novosti/Dmitriy Vinogradov

Feltéve, de meg nem engedve, hogy a múlt heti tragédiának hatása lehet a nagyhatalmak Szíria-politikájára, az ottani beavatkozás jövőjét mégis máshol alakíthatták: a bécsi Szíria-konferencián és az antalyai G20-csúcson.

Hatott az orosz béketerv

Azok alapján, amit Bécsben bejelentettek, az Egyesült Államok és Oroszország – ha csak egy apró lépéssel is, de – közelebb került a kompromisszumhoz, Moszkva ugyanis külön béketervvel érkezett a tanácskozásra (erről itt írtunk bővebben).

A benne foglaltakból több is visszaköszönt a zárónyilatkozatokban:

tűzszünet, fél éven belül átmeneti kormány, másfél éven belül választás, a terroristaszervezeteket pedig – jordániai közreműködéssel – listázni fogják.

Az Iszlám Állam nyomai Irakban Forrás: AFP/Safin Hamed

John Kerry amerikai külügyminiszter például már nemcsak az ISIS-t, hanem az an-Nuszra Frontot is kiemelte – más kérdés persze, hogy az oroszok rátennének a listára a Szabad Szír Hadseregen kívül nagyjából mindenkit, aki fegyvert fogott az Aszad-kormány ellen.

John Kerry a bécsi tárgyalások után Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Kompromisszum kell Aszadról

A G20-on David Cameron kavarta fel az állóvizet hétfőn, amikor a Vlagyimir Putyinnal tartott találkozója után azt mondta, hogy az Aszad jövőjével kapcsolatos nézeteltérések mérséklődtek, és

mindenki tisztában van azzal, hogy a szerepével kapcsolatban kompromisszumot kell kötni.

Mindezt úgy, hogy külügyminisztere, Philip Hammond néhány napja még azt mondta, hogy Szíriában úgy nem lehet rendet tenni, ha a polgárháború fő okát (Aszadot) nem szüntetik meg.

40 ország az ISIS mögött

Putyinnal egyébként vasárnap Barack Obama is egyeztetett, és bár senki nem közölt részleteket, Szíria alighanem a fő témák között szerepelt.

Obama és Putyin Antalyában Forrás: AFP

A találkozót eredetileg nem tervezték, úgyhogy egy dohányzóasztal mellett tartották, de nem csak emiatt marad emlékezetes: egy – valószínűleg török – ügynök a Russia Today kamerájával szemezve próbált közel férkőzni a két elnökhöz. Laptoptáskájának tartalmát most nem tippeljük meg.

Putyintól hétfőn már nem titkolózott: azt mondta, hogy az ISIS-t legalább 40 ország finanszírozza, köztük G20-tagok is. A szervezet tagjai közül ez leginkább Szaúd-Arábiára illik, de lehet, hogy török kollégája, Recep Tayyip Erdogan is hallott már hízelgőbb mondatot.

Puhulnak a franciák?

Arról egyelőre nem tudni, hogy Párizs hajlana-e arra, hogy legalább átmenetileg ne utasítsa el kategorikusan Aszad személyét, de ha igaz, amit Cameron mondott, akkor van remény – még úgy is, hogy Hollande elnök lemondta a részvételt Antalyában.

Aszad katonái a harctéren Forrás: AFP/George Ourfalian

Ott volt viszont – ahogy a hétvégén Bécsben is – külügyminisztere, Laurent Fabius, és nem cáfolta a brit miniszterelnök szavait, Francois Hollande pedig nemsokára találkozik Obamával és Putyinnal, hogy „egyesítsék erőiket”.

Vagyis a fejlemények sokkal biztatóbbak, mint korábban. És nem lehet kizárni, hogy a párizsi tragédia miatt.